Читај ми!

Чекајући стан на лизинг

Закон о финансијском лизингу омогућава куповину некретнина на лизинг и у Србији. Стручњаци процењују да би то допринело и повећању инвестиција у грађевинрству. Лизинг компаније упозоравају да ће тек укидањем ПДВ-а на камату, бити могућа и куповина станова и на тај начин.

Финансирањем непокретности путем финансијског лизинга, могу да се баве компаније које имају најмање пет милиона евра капитала.

Оне су за сада првенствено заинтересоване за пословне објекте, а да би се тако продавали и станови, неопходно је да се укине ПДВ од 18 одсто.

Властимир Вуковић из Асоцијације лизинг компанија Србије каже да је у овом тренутку то могуће за привреду и биће пре свега намењено током 2011. године уколико се из лизинг компаније изборе да се порески третман изједначи са осталим финансијским услугама.

Само у Београду, како се процењује, има око 150.000 подстанара који рентијерима сваког месеца дају неколико десетина милиона евра.

Уместо тога, лизинг би, бар некима од њих, био могућност да плаћањем месечне накнаде постану власници стана.

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић каже да је држава урадила много како би инцирала тражњу.

Према његовим речима, кроз пројекте које је држава иницирала ове године упућена су значајна средства у грађевински сектор.

"За прави спас грађевине потребно је да порасту и приватне инвестиције и ми очекујемо да ће се управо лизингом непокретности то и десити", каже министар Дулић.

Корак ближе страним инвестицијама 

И стране компаније, на основу искустава из других земаља, то виде као важан корак којим би се привукле још директне стране инвестиције.

Клаус Грагабер из ЕРСТЕ Груп Иморент каже да су у прошлости банке нудиле финансирање некретнина, а сада имамо и лизинг компаније, што ће побољшати конкуренцију и на крају бити позитивно за клијенте.

"У лизинг финансирању комерцијалних некретнина видимо добру шансу, али смо мало скептични да ће нови закон бити примењив на индивидуалне станове", каже Грагабер.

Иако лизинг компаније још не желе да говоре о детаљима, извесно је да куповина станова на тај начин, чак и када се донесу неопходни порески закони, неће бити јефтинија од стамбених кредита.

Предност је то што нема учешћа, нису потребни жиранти, нема хипотеке, а у случају одустајања од плаћања, стан се третира као рентирана некретнина.

У Европи, куповина на лизинг има нешто ниже критеријуме него банкарски кредит, флексибилнија је, али су камате мало веће.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи