Читај ми!

Бољи дани за европску економију

Прогнозе Међународног монетарног фонда су да ће европска економија, ове и следеће године, порасти више него што се предвиђало. То важи и за економију такозване "нове Европе", којој припада и Србија.

Европска економија излази из кризе, иако су прогнозе биле потпуно песимистичне. Најновије прогнозе ММФ-а су да ће европска економија, ове и следеће године, порасти више него што се предвиђало.

"Срећни смо што видимо да европска економија расте. Није то неки изванредно брзи раст, али је солидан и одржив. То важи за највећи део Европе", рекао је директор Одељења за ММФ-а за Европу Антонио Боржес.

Боржес је рекао да постоје проблеми у неким земљама и западним и источним, али да је реч о доброј вести, јер значи да једна од највећих криза постаје прошлост.

Европска економија у овој години би требало да порасте 2,4 одсто, а следеће године 2,6 одсто.

Регион нове Европе, који, по ММФ-у, уз Пољску, Летонију, Литванију, Мађарску, Хрватску, Румунију, Бугарску и Турску чини и Србија, очекује раст од 4,3 одсто и ове и следеће године.

Србија том расту доприноси са прогнозираних три, односно, пет одсто. Регион развијене Европе, у којем је и 17 чланица еврозоне, требало би да забележи раст од 1,7 одсто ове и 1,9 одсто следеће године.

Боржес је рекао да су предузети кораци да се унапреди безбедност еврозоне, јер је свима на уму брига хоће ли ојачати финансијски сектор у Европи. "То је област где сматрамо да Европа треба брже да напредује", истакао је Боржес.

Међународни монетарни фонд упозорава да опасност од дужничке кризе, упркос спасавању Грчке, Ирске и Португала, није прошла и да постоји могућност да се прошири на водеће чланице еврозоне и економије у успону у источној Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи