Читај ми!

Виша камата за португалски зајам

Каматна стопа коју ће Португал морати да плати на своје зајмове за спасавање биће изнад 5,5 одсто, што је више од "грчке" камате, рекао европски комесар Оли Рен. Пакет за спасавање износи 78 милијарди евра.

Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен рекао је да ће каматна стопа на зајмове Европске уније за спасавање Португала бити изнад 5,5 одсто, више од камате коју плаћа Грчка.

Каматна стопа коју ће Португал морати да плати на своје зајмове за спасавање биће "изнад 5,5 одсто, али испод шест одсто", прецизирао је Рен.

Европска комисија је одобрила пакет за спасавање Португала од 78 милијарди евра који ће заједнички финансирати ЕУ и Међународни монетарни фонд, а који би, како је указао Рен, требало да подстакне раст португалске економије.

Министри финансија еврозоне требало би да на састанку тог монетарног блока 16. маја у Бриселу одлуче о каматној стопи коју ће Лисабон морати да плаћа на те зајмове.

Од укупно 78 милијарди евра зајмова за Португал, чланице еврозоне и ЕУ ће издвојити 52 милијарде евра, док ће преосталих 26 милијарди евра обезбедити ММФ, пренела је агенција АП.

Међународни монетарни фонд је прошле седмице саопштио да ће своје зајмове за Португал оптеретити каматом од 3,25 до 4,25 одсто.

Грчка тренутно плаћа камату изнад четири одсто на зајмове од 110 милијарди евра које су јој одобрили ЕУ и ММФ, док каматна стопа на пакет помоћи Ирској од 85 милијарди евра износи 5,8 одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи