Читај ми!

Бољи дани крајем године

Србија је "на ногама" издржала светску економску кризу, а позитивни ефекти Владине антикризне политике осетиће се крајем године, рекао председник Борис Тадић у Крагујевцу. "Фијат" покретач економског и технолошког напретка, истакао Тадић.

Председник Борис Тадић рекао је отварајући Други Међународни сајам произвођача аутокомпоненти југоисточне Европе у Крагујевцу да је Србија "на ногама" издржала светску економску кризу.

Председник Србије је замолио грађане и привреднике за још мало стрпљења, јер ће се, како је рекао, позитивни ефекти Владине антикризне политике у правој мери осетити тек крајем године и најавио је низ нових мера за опоравак српске привреде и подстицање запошљавања.

"Као код склапања аутомобила, тек на крају процеса имате коначну слику о исходу. Све наше институције су тако стварале модел економског развоја који ће своје пуно обличје имати на крају ове и почетком следеће године", рекао је председник Тадић.

Осврћући се на заједничку инвестицију Србије и италијанског "Фијата" у Крагујевцу, Тадић је проценио да ће производња новог модела аутомобила, отворити и нове пословне перспективе за произвођаче аутокомпоненти.

Према његовим речима, обавеза свих политичких и друштвених институција је да данас уједине снаге како би се на измаку светске економске кризе отворило што више нових радних места.

"Грађани треба да знају да је цунами кризе погодио сваку државу и човека, али смо тај цунами издржали на ногама", навео је Борис Тадић.

Малим и средњим предузећима, Тадић је поручио да треба да искористе нови пословни амбијент који ће пореским олакшицама и другим мерама створити Влада Србије како би отворили нова радна места.

"Фијат" покретач економског напретка

Приликом обиласка радова на реконструкцији највеће "Фијатове" производне хале у Крагујевцу, председник Тадић је рекао да је уверен да ће почетак масовне производње нових модела аутомобила у компанији "Фијат аутомобили Србија" дати немерљив допринос економском опоравку Крагујевца и допринети смањењу трговинског дефицита.

Тадић је поручио да ће заједничка компанија Србије и "Фијата" допринети и технолошком напретку српске привреде, будући да модели који ће од следеће године бити масовно произвођени у Србији припадају новој генерацији возила.

"Овде ће се производити два модела аутомобила који су изузетно технолошко остварење. То неће бити аутомобили старије генерације, већ нове генерације, то је веома значајна чињеница", рекао је Тадић.

Председник Србије није желео да говори о прецизним роковима за почетак производње нових модела аутомобила, истичући да га пређашња искуства уче да није добро давати превише обећања.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, који је заједно са Тадићем посетио производну халу, где је већ довезен део нове опреме, рекао је да би први, пробни примерци нових "Фијатових" модела, према динамици, могли до краја године да сиђу са производне траке.

Реконструкција погона по плану  

Министар Ћирић је рекао да поред грађевинских радова, у фабрику пристиже нова опрема, за пресу и лакирницу. Реч је о најмодернијој и најскупљој опреми која ће се уграђивати у крагујевачкој фабрици.

Према његовим речима, план је да се до краја године, за шта су добијена и уверавања италијанске стране, потпуно заврши инвестиција на матичној локацији фабрике како би са производних трака сишли пробни модели нових возила.

"Паралелно са тим се ради инфраструктура у фабрици и око ње, као и на локацији некадашње касарне у Грошници где ће бити смештено шест Фијатових добављача који од марта 2012. године треба да се укључе у пуну серијски произвиодњу", рекао је Ћирић.

Министар је навео да је око 60 одсто терена у будућој индустријској зони за "Фијатове" добављаче у Грошници очишћено, а на терену су домаћи и стручњаци "Фијата" који припремају терен.

"Фијат инсистира, и то је уговорна обавеза, да се поштују рокови за изградњу инфраструктуре и путева", рекао је Ћирић и најавио да ће аутопут од Крагујевца до Баточине бити завршен до средине 2012. године.

Програм "Упознајте купца"

Пословна сарадња Владе Србије и "Фијата" већ је подстакла динамичан развој индустрије аутокомпоненти, рекао је министар Ђирић на отварању Сајма.

Ћирић је, као посебно значајан, издвојио програм "Упознајте купца", који ће на крагујевачком сајму бити реализован у сарадњи са ЕУ, и који ће домаћим компанијама омогућити да прошире посао на страна тржишта.

На Дугом Међународном сајму произвођача аутокомпоненти југоисточне Европе, учествује око стотину произвођача ауто-делова из Србије и иностранства.

Новина сајма је што се ове године на њему налазе и представници највећег светског сајма у области ауто-индустрије "Аутомеханика" из Франкфурта.

Сајам у Крагујевцу ће до 12. маја окупити произвођаче аутокомпоненти, пратећих индустрија машина и опреме, представнике коморских система, као и ауто-кластере из земље, региона и других делова Европе.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи