Читај ми!

Довољно новца за Коридор 10

Одустајање од продаје "Телекома" неће утицати на реализацију саобраћајних пројеката, каже министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић. За Коридор 10 већ је обезбеђено 1,2 милијарде евра, рекао Мркоњић.

То што "Телеком Србија" није продат неће утицати на реализацију саобраћајних пројеката, рекао је министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић.

"За Европски саобраћајни Коридор 10 обезбеђено је 1,2 милијарде евра од Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Светске банке и друга средства нису потребна", рекао је Мркоњић после састанка са представницима ЕБРД-а у Београду.

Према речима Мркоњића, новац ће бити потребан ако се, без страних партнера, буде ишло у нове пројекте, као што је сав Коридор 11.

Око сто милиона евра кредита намењено је изградњи 15 километара другог колосека пруге од Сталаћа до Ђуниса, чиме би требало да се реши сада најпроблематичнији део пруге између Београда и Ниша.

Помоћник министра за инфраструктуру Дејан Ласица каже да је за деоницу од 15 километара од Београда до Ресника, где су мале брзине, предвиђено 35 милиона евра и да ће се урадити модрнизација са сигналним уређајима и ремонт пруге.

Према његовим речима, преостали износ од 60 милиона евра биће потрошен на санацију најгорих места на Коридору 10, где возови иду 20 и 30 на сат.

Инвестиције у железницу

Европска банка за обнову и развој најавила је могућност одобравања кредита од 200 милиона евра за развој железничке инфраструктуре на Коридору 10 у Србији, како би српски возови могли да развију брзине од 160 километара на час.

Директор сектора за инфраструктуру ЕБРД-а Томас Мајер рекао је да су преговори у току.

"Ми ћемо представити пројекат нашем менаџменту и надамо се да ће до краја трећег квартала ове године пројекат бити представљен Борду директора ЕБРД-а и након тога бити спреман за потписивање", рекао је Мајер.

Тим новцем планирано је финансирање три пројекта - изградња другог колосека од Сталаћа до Ђуниса у дужини од 15 километара у вредности око 105 милина евра, модернизација пруге од Београда до Ресника, такође, 15 километара, у вредности од 35 милиона евра.

Преостала средства биће уложена у санацију "уских грла" на железничком Коридору 10, где возови иду 20 или 30 километара на сат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи