Португалска сламка спаса

Због високог буџетског дефицита и великог јавног дуга Португал је, после Ирске и Грчке, постао трећа земља ЕУ која је уговорила пакет помоћи са ММФ-ом и Европском централном банком. Португалска "сламка спаса" тешка је 78 милијарди евра.

Како би избегао финансијски колапс, Португал - једна од најзадуженијих земаља еврозоне - уговорио је са ММФ-ом и Европском централном банком трогодишњи пакет зајмова од 78 милијарди евра.

Премијер Хозе Сократес је у телевизијском говору објавио да је постигнут "добар договор" са делегацијама ЕУ и ММФ. Једна од најсиромашнијих земаља западне Европе има велики мањак у буџету, висок јавни дуг и знатне проблеме у банкарству.

Премијер је рекао да ће под условима до којих се дошло у преговорима Португалу бити омогућено више времена да смањи биџетски дефицит него што се то раније очекивало.

Наиме, португалска влада је планирала смањење дефицита са 4,6 одсто ове године на 3 одсто 2012. и коначно на 2 одсто до 2013 године.

Према новом договору Португал ће имати нешто лакши задатак те ће до краја ове године морати да скреше буџетски дефицит на 5,9 одсто, а до краја 2012. године на 4,5 одсто. Циљано смањење дефицита до 2013. године јесте 3 одсто.

Договор, који је постигнут након три недеље преговора, подржан је од скоро свих опозиционих странака.

Социјал-демократе, главна опозициона партија, донеће одлуку да ли да подржи посигнути договор или не у наредна 24 сата, након што страначки економисти проуче услове.

Португалске банке добиће 12 милијарди евра од укупне помоћи. Мере које ће морати да буду имплементиране обухватају повећање пореза и смањење трошкова.

У ове мере улазе: замрзавање плата и пензија у јавном сектору, повећање ПДВ-а, приватизацију неких компанија из енергетског сектора и продају авио компаније "ТАП Ер Португал".

ЕУ сада окреће свој поглед према Шпанији, која изазива много веће страхове него Португал и пре њега Грчка и Ирска. Наиме, Шпанија са скоро 10 одсто учествује у привреди еврозоне.

Да проблем буде већи, а страхови и неизвесност гори неке од чланица ЕУ, на челу са Финском, све су мање спремне да излазе у сусрет чланицама са економским проблемима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи