Читај ми!

Грчка тражи дужи рок отплате

Иако су контролори ММФ-а и ЕУ недавно пристали да Грчкој продуже рок за отплату дугова са три на седам и по година, Атина тражи још једно продужење рока. Влада у Атини уверена да ће оштрим мерама штедње извући земљу из рецесије.

Иако је све снаге усмерила на отплату енормних дугова, Грчка тешко излази на крај са економском кризом. Најзадуженију чланицу еврозоне, са буџетским дефицитом од 10,5 одсто, поново су посетили контролори ММФ-а и Европске уније, с циљем да саставе квартални извештај о реализацији економског програма владе у Атини.

Пошто су прошле године Унија и ММФ Грчкој одобрили финансијску помоћ од 110 милијарди евра, кредитори су недавно пристали и да тој земљи продуже рок за отплату дугова са три на седам и по година.

Атина је уверена да ће оштрим мерама штедње извући земљу из рецесије и жустро одбацује све спекулације о могућем реструктурисању дуга. То би, истиче влада Јоргоса Папандреуа, била велика грешка, јер би водило замрзавању тржишта обвезница у наредних 10 до 15 година, а њихови власници изгубили би новац.

"Гомилање дугова, или 'шишање' грчког тржишта обвезница, не би решило финансијске проблеме земље. Влада жели да настави са резањем пореских стопа за појединце и бизнис. Да бисмо то постигли, морамо да сузбијемо утају пореза", каже Јоргос Папаконстантину, министар финансија Грчке.

Док у еврозони, такође, одбацују могућност реструктурисања грчког дуга, финансијски аналитичари су скептични: сматрају да је то немогуће избећи. Грчки народ је незадовољан.

"Стално нас убеђују да ми треба да отплаћујемо кризу. Е, па, неће моћи. Нисмо дужни ниједан једини евро", кажу поједини грађани Атине. Други наводе да због економских мера на које их терају губе права за које су се годинама борили.

Презадужена Грчка без зајмова није у стању да уредно отплаћује дуг од 330 милијарди евра, чак 150 одсто вредности бруто домаћег производа. Атина сада тражи још једно продужење рока отплате.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи