Година за успешну легализацију

Министар Оливер Дулић изјавио да је уверен да ће процес легализације објеката у Србији овога пута успети и најавио да ће у наредних неколико година у промет некретнина бити стављене милијарде евра.

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић оценио је да ће ова година бити много боља за сектор грађевине од претходних година економске кризе и да је уверен да ће процес легализације објеката овога пута успети.

"Тешка времена су иза нас, клатно се окреће на другу страну. Ова година ће сигурно бити много боља од свих претходних у којима је кренула криза", рекао је Дулић, гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије.

Према његовим речима, у наредних неколико година у промет некретнина биће стављене милијарде евра.

Министар је најавио велика улагања у грађевини, као и решавање проблема легализације бесправно подигнутих објеката.

Помоћ локалним самоуправама

Дулић је најавио да ће у наредне две седмице највероватније у Београду бити одржан скуп на који ће бити позвани сви председници општина, са циљем да се општине у тој области организују на бољи начин, јер се до сада показало да често имају различите аршине.

Решавање око 780.000 пристиглих захтева за легализацију, како је речено, може да почне. Након што је закон о планирању и изградњи ступио на снагу, дефинисан је и потписан правилник, који ту област прецизира, а грађани су већ израчунали имају ли право на попуст и на колико рата.

Дулић је најавио и низ семинара, када је реч о "граничним случајевима" и да ће свако у Министарству и Сталној конференцији градова и општина моћи да добије стручно тумачење.

Министар је рекао да су припремљена финансијска средства да би се помогло грађанима када је у питању први талас прикупљања документације.

Дулић је додао да ниједна општина, ни град, немају разлога да не уђу у року од 90 дана у поступак прикупљања папира у име грађана.

Закон олакшава легализацију

"Општине ће саме да одлуче да ли ће њихови грађани прикупљати папире или ће они то радити у њихово име, а попусти су огромни и степен документације, који треба да се прикупи је минималан, док су суспендована сва права која су отежавала поступак легализације", објаснио је Дулић.

"Охрабрује што општине и градови већ сада могу да реше огроман број предмета који су били комплетирани, а који нису могли да буду завршени због тога што је недостајао доказ о имовинском основу или суседским правима, а сада је то законом регулисано, тако да велики број објеката може брзо да буде легализован", истакао је министар.

"Законом је допуштено да се накнада за уређење грађевинског земљишта, односно цена легализације, може дати на рок од 20 година и зато ће легализација на месечном нивоу бити прихватљива за џеп грађана", најавио је Дулић.

"Сви иницијални трошкови као што је израда техничког извештаја, као што је геодетско снимање, биће дато на рок од четири године и то ће, такође, да умањи цену", рекао је Дулић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару