Мере против поскупљења хране

Влада припрема мере којима би се спречило поскупљење хране, најавио је премијер Мирко Цветковић. Мере ће бити спремне за неколико дана, каже министар пољопривреде и додаје да на субвеницонисане кредите могу да рачунају произвођачи млека и меса.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић најавио је да Влада припрема додатне мере којима би се сузбило поскупљење хране.

Премијер је подсетио да је цена основне врсте хлеба и шећера већ под контролом, као и да постоји договор државе и шећерана о цени те намирнице, која ће остати непромењена до нове производне кампање.

"Остало је још неколико основних намирница чија цена не би требало да се повећа", казао је Цветковић, али није прецизирао о којим намирницама је реч.

Према његовим речима, идеја Владе је да створи такав амбијент који ће омогућити да Србија, као пољопривредна земља са суфицитом у извозу аграра, оствари боље финансијске резултате и истовремено обезбеди храну по ценама које би биле повољније и прихватљивије за становништво.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић рекао је да ће мере структурно омогућити да цена хране не представља кључни генератор инфлације. Сет мера ће, како је казао, бити спреман врло брзо, наводећи да су у питању дани, али није желео да прецизира о колико дана је реч.

"Борићу се да се створе услови за субвенционисање камата на кредите који би требало да иду за сточарство, тов јунади, производњу млека, тов свиња", рекао је Петровић.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић рекао је да су високе стопе инфлације од почетка године последица наставка снажног раста цена хране и регулисаних цена, због чега је неопходно да држава предузме одговарајуће мере.

Шошкић је истакао да је међугодишња инфлација у марту била 14,1 одсто, што је далеко изнад онога што централна банка сматра прихватљивим и улази у категорију неповољних сценарија.

Ковачевић: Стешњен простор

Економиста Миладин Ковачевић сматра да Влада има веома "стешњен простор" за доношење мера које би стабилизовале цене хране на тржишту, јер не располаже довољним резервама.

"С друге стране, не би било добро да Влада административно лимитира цене, јер би то било повезано са ширењем забране извоза, што води регулисаном тржишту", рекао је Ковачевић.

Он сматра да цена хране није једини узрок високе инфлације и да на раст потрошачких цена утичу и други фактори, међу којима се истичу цене енергената и контролисане цене под ингеренцијом државе.

"Простор мера који Влада може предузети у погледу цена хране доста је стешњен и оно што је важније јесте да Влада размотри хитне реформске мере и могућност убрзане консолидације буџета и јавне потрошње", оценио је Ковачевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи