Скупља струја

Цена струје за домаћинства од данас је виша за 13,5, за привреду 15,1 одсто. У ЕПС-у тврде да поскупљење не важи за милион и по домаћинстава, јер је Влада одобрила додатне олакшице за потрошњу до 350 киловат-сати месечно.

За сва домаћинства која троше више од 350 киловат-сати месечно, цена струја већа је за 13,5 одсто, док је привреду већа за 15,1 одсто.

За потрошњу до 350 киловат-сати одобрен је попуст од 11,89 одсто. Ако редовно плаћају, домаћинства имају и додатних 5 одсто, тако да укупан попуст, према ЕПС-овој рачуници, износи 16,89 одсто.

У ЕПС-у образлажу да је просечна потрошња струје у српском домаћинству око 400 киловат-сати ако се не греју, уз рационалну потрошњу могли би, кажу, да се уклопе у тих 350.

Према речима, директора Дирекције за дистрибуцију електричне енергије у ЕПС-у Животију Јовановићу, за купце који троше до 350 киловата практично то поскупљење и не важи.

"Верујем да за најмање половину потрошача из категорије домаћинства неће бити повећања цене, јер према нашим рачуницама толико имамо купаца који редовно измирују своје обавезе, односно, троше око 350 киловата", навео је Јовановић.

Породицама које примају социјалну и материјалну помоћ, уз постојеће и нове олакшице, рачуни за струју, биће преполовљени.

По евидецији Социјалних центара, користи за сада само 100 хиљада домаћинстава, а процењује се да сиромашних има око 800 хиљада.

"Очекујемо да ћемо до краја године имати конкретнију социјалну слику домаћинстава и становништва у Србији тако да ћемо онда моћи далеко селективније и квалитетније да поделимо ове попусте за оне који нису у ситуацији да плате", каже Јовановић.

Нова цена киловат-сата за домаћинства је 6,54, а индустрију 5,91 динар са ПДВ-ом.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи