Фирме помажу друштву

Запошљавање особа са инвалидитетом, чување животне средине, образовање запослених и пословних партнера, пракса за студенте, уз зараду, само су неки од начина да фирма помогне друштву.

Некада се говорило о доброчинствима и задужбинарству, данас о друштвено одговорном пословању, о онима који док зарађују мисле на заједницу и помажу другима.

Њих 76 пријавило се на конкурс за Националну награду, а признање да су у протекле две године највише помогли заједници заслужили су "Еуробанка ЕФГ" у категорији великих компанија, и крагујевачко "Сунце" међу малим и средњим предузећима.  

Крагујевчанину Милану Петковићу оштећење слуха шест година је била највећа препрека да нађе посао, све до пре три године када се запослио у фабрици столарије.

"За кратко време сам се снашао, задовољан сам има могућности за напредовање", рекао је Петковић.

Запошљавање особа са инвалидитетом, чување животне средине, образовање запослених и пословних партнера, пракса за студенте, уз зараду, само су неки од начина да фирма помогне друштву.

"Сматрамо да сва предузећа која живе и раде и остварују профит морају да га деле са својом заједницом. Ако ми као компанија бринемо о друштвеној заједници, ако држава брине о компанијама, ако медији брину да примере добре праксе пренесу даље онда смо ми на добром путу", рекао је Владимир Маринковић из крагујевачког предузећа "Сунце".

Од децембра прошле године, шабачки произвођач оквира за диоптријске наочаре обезбедио је бесплатне прегледе слуха за 2.800 грађана широм земље.

"Обично су то старији људи, али смо изненађени да је јако пуно и младих људи који свакодневно долазе", рекла је Маријела Цвејић, специјалиста за слушне апарате.

Пацијенти су задовољни, кажу да се ред не чека дуго и да се преглед брзо заврши.

"Оно што смо ми желели овим пројектом јесте да повећамо сигурност и поверење клијената у нашу компанију мислим да је то довољно", рекла је Весна Стојаковић, из шабачке "Сани Групе".

Друштвено одговорно пословање, кажу, није трошак већ инвестирање у будућност. Док је у развијеним земљама такав начин понашања уобичајен, не ретко и законом прописан, код нас се тек развија. Влада је прошле године усвојила стратегију, а у мају би требало да буде објављен и водич за друштвену одговорност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи