Решење за презадуженост

Мере Владе Србије, којима ће бити олакшана отплата кредита, неће бити обавезујуће али се очекује да ће их применити банке са највећим тржишним уделом. Банкари који још не знају детаље предлога осим почека у отплати дела рате, предлажу своја искуства у ранијем репрограму дугова.

Премијер Мирко Цветковић најавио је мере Владе којима ће бити олакшана отплата кредита о чијој природи су у току консултације са Народном банком Србије. Мере неће бити обавезујуће, али се очекује да ће их применити банке са највећим тржишним уделом.

Привреда и грађани су задужени са више од 12 милијарди евра. Свако двадесето од 100 задужених предузећа касни у отплати, а шест од стотину грађана не може на време да отплаћује рате. Иако је за монетарну политику одговорна Народна банка иницијативу за олакшице предлаже Влада.

"Верујем да смо близу решења да ће људи релаксирати породични буџет и да ће у наредном периоду имати више новца на располагању", рекао је Душан Петровић, министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде.

Премијер о мерама очекује кључне сугестије од Народне банке. Иако није обелоданио како ће да изгледају оне би могле да личе на репрограм који су банке већ примењивале према клијентима у време кризе од пре две године.

"Препознали смо потребу да изађемо клијентима у сусрет и поделимо терет кризе са њима за шта смо имали сарадњу с Народном банком која је такође делимично променила своју регулативу у смислу реструктурирања пласмана", рекао је Жељко Петровић, директор за ризике Прокредит банке.

А та регулатива подразумевала је почек у отплати кредита, ослобађање дела обавезних резерви на динарске или дугорочне кредите, или њихово повећање, зависно од степена ризика сваког клијента. За то поједини банкари упућују на опрез.

"Требало би наћи технички модел како не би дошло до додатног задуживања уместо помагања грађанима. Првенствено мислим на кредитни биро и удружење банака, што значи да уколико банке изађу у сусрет требало би клијентима технички онемогућити да се додатно задужују у том периоду", каже Александар Стулић, директор за рад с привредом КБЦ банке.

Лични ментор

Економисти указују да постоје и дуги механизми контроле дужника попут личног ментора који преузима проблематичног клијента. Њему се од имовине оставља само стан, како не би даље пропадао па чак отишао и у затвор.

"У САД-у и Енглеској уводи се мера личног ментора који управља вашим средствима, а сва ваша покретна имовина иде на продају, укида се могућност управљања вашим картицама и ви практично отплаћујете и уплаћујете средства док не подмирите ваш дуг и тек се онда враћате на нулу", рекао је професор Владимир Круљ.

Тешка социјална ситуација вероватно се неће погоршавати ригорозним законима јер се очекују нешто бољи резултати у економији.

Ипак, економска јавност је подељена јер многи сматрају да је сада прилика да се остави здрави део економије док би лоше фирме требало ликвидирати.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи