Нови стандарди поскупљују хлеб

Пекари упозоравају да ће, због увођења HASAP стандарда у производњи хлеба поскупети производња и његова цена бити виша. Контрола производње хлеба и пецива мањи је проблем од записивања сатнице етапа у производњи. Унија приватних пекара ангажоваће консултантске куће како би им помогла.

Више од 3.500 пекара има још три месеца да се прилагоди стандардима које предвиђа безбедносни систем HASAP. Како ће морати да бележе све етапе у прозводњи, пекари упозоравају да ће, због обимне администрације, сигурно поскупети производња хлеба, па самим тим и његова цена бити виша.

Из Министарства пољопривреде поручују малим произвођачима хране да је довољно поштовати принципе добре хигијенске и произвођачке праксе.

Контрола производње хлеба и пецива, од сировине до готовог производа, кажу пекари, мањи је проблем од записивања сатнице етапа у производњи, односно шта су и када радили.

"HASAP ће угушити пекарство због огромне папирологије. Ми морамо да водимо папире, да запошљавамо људе и да овај динар који је већ подељен на много делова још делимо", каже власник пекаре Зоран Грубаноски.

Унија приватних пекара покушава да помогне, како би се њихови чланови лакше снашли приликом примене прописа о безбедности производње хране који предвиђа систем HASAP. Ангажовали су стручњаке из три консултантске куће, који ће обучавати пекаре.

"Постигли смо споразум да се помогне свим пекарима тако што ће куће помоћи да на адекватан начин и упрошћено спроведу оно што се од њих очекује", рекао је Зоран Пралица, председник Уније приватних пекара.

Из Генералног инспектората Министарства пољопривреде поручују пекарима да за воду, брашно и све додатке морају да имају лабораторијске налазе о њиховој здравственој исправности. Ипак, најављују могућност блаже примене прописа у производњи хлеба и пецива.

"Законодавац не обавезује да имају сертификате, да врше екстерну сертификацију, већ је довољно да у својим објектима поштују основне принципе. Мали произвођачи чак и не морају да имају целокупно уведен систем HASAP, већ је довољно да поштују принципе добре хигијенске и произвођачке праксе", каже Душан Пајкић, директор Генералног инспектората Министарства пољопривреде.

Рок за почетак примене HASAP стандарда за велике пекаре је 10. јун, о чему су власници обавештени још пре две године. После тог рока, пољопривредни инспектори контролисаће да ли и мали произвођачи примењују прописе о безбедности хране.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи