"Српски Давос" на Копаонику

Бизнис форум "Одрживе реформе за одржив развој" отворен на Копаонику. Форум окупља преко 450 учесника, представника Владе, привреде, амбасадора и економиста. Повећање животног стандарда је приоритет Владе у 2011. години, каже премијер Мирко Цветковић.

Тродневни бизнис форум, популарно назван "српски Давос", који окупља више од 450 учесника, представника државе, привреде, амбасадора и економиста из земље и региона, отворен је на Копаонику.

Премијер Србије Мирко Цветковић је, отварајући форум Одрживе реформе за одржив развој, рекао да ће приоритети Владе у 2011. години бити повећање животног стандарда становништва, заустављање раста незапослености, убрзан раст привредне активности, стабилност цена и подршка развоју реалног сектора.

Цветковић је рекао да привредна активност Србије током кризе није значајно смањена и очекује се да ћемо већ у првој половини ове године достићи преткризни ниво.

"Фокус у будућности мора бити на стратешким секторима који ће представљати генераторе развоја извоза у посткризном периоду, јер једино динамичан раст обима и конкурентности српске привреде представљају реалну основу за повећање запослености и жвотног стандарда", рекао је Цветковић.

Цветковић је истакао да нови модел развоја Србије до 2020. указује да, уколико желимо одрживи раст у наредном средњорочном периоду, већ данас морамо спровести одлучне мере да би се он остварио.

"Те мере морају подстицати структурне промене које фаворизују производњу размењивих добара, јер будући раст привреде једино може бити заснован на расту извоза", истакао је премијер.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић каже да Србија мора да се позиционира као атрактивна инвестициона дестинација како би привукла стране улагаче.

Шошкић је на Бизнис форуму на Копаонику истакао да Србија треба да стекне такав положај да, када инвеститори погледају регион југоисточне Европе, природно помисле на нашу земљу као одличну дестинацију за инвестирање.

Говорећи о инфлацији, Шошкић је рекао да ће у Србији инфлација достићи највећи ниво следећег месеца и после тога ће почети постепено да пада.

Шошкић је објаснио да ће међугодишња инфлација почети да пада у оним месецима у којима смо у прошлој години имали високу инфлацију, као што су јун, јул и август.

За инвестиције потребна политичка стабилност

Лидер Г17 Плус Млађан Динкић рекао je да је за долазак страних инвеститора неопходна политичка стабилност.

Динкић је истакао да су Италија, Словенија, Немачка и Аустрија кључни партнери Србије, а да је Словенија узор како привреду треба окренути ка извозу, при чему нагласак треба да буде на аутомобилској индустрији, електроници и сектору информационих технологија.

Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић отвориo je панел дискусију "ЕУ перспективе Србије" у којој учествују шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер, амбасадор САД у Србији Мери Ворлик, амбасадор Немачке Волфрам Мас и амбасадор Швајцарске Ервин Хофер.

Ђелић је том приликом рекао да је Европска унија стратешки и централни циљ Србије и да очекује да ће на децембарском самиту бити постигнут консензус, као и да ће Србија добити статус кандидата, али и датум почетка преговора за улазак у ЕУ.

"Страни инвеститори данас више немају бојазан око онога што их је бринуло претходних деценија - да ли постоји политичка стабилност и у ком стратешком правцу земља иде", рекао је Ђелић.

Према његовим речима много више питања која се сада постављају нашим државним званичницима односе се на то како функционише наша земља, како се добијају дозволе за изградњу, како се решавају спорови у земљи, да ли функционише правна држава и да ли је могуће да сви инвеститори имају исти третман.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер каже да је Унија врло заинтересована да се Србија и земље региона придруже блоку кога чини 27 држава.

Дежер је истакао да је приближавање Србије ЕУ у интересу обе стране, нагласивши да је Унија и финансијски помогла нашој земљи и државама целог региона.

Повећан интерес немачких улагача

Амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас рекао је да се код улагача, укључујући и немачке, у претходних шест до девет месеци значајно повећавао интерес за Србију као инвестициону дестинацију.

"Немачка улагања у Србију нису претежно усмерена на велике компаније, већ, пре свег,а на мала и средња предузећа од 50 до неколико стотина радних места", рекао је Мас.

Како су најавили организатори, о економији у непосредном окружењу говориће председник Пословне школе "Блед" Даница Пург, председник Хрватског друштва економиста Љубо Јурчић и председник Савеза рачуновођа и ревизора Републике Српске Драган Микеревић.

Председник Удружења корпоративних директора Србије Топлица Спасојевић водиће панел дискусију Шта очекује привреда од Владе и регулатора?, а као гости су најављени председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин, председник "Металца" Горњи Милановац Драгољуб Вукадиновић, генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић и председник Клуба "Привредник" Бранислав Грујић.

Предвиђен је и панел посвећен страним инвеститорима на коме ће, између осталих, учествовати државни секретар Министарства економије и регионалног развоја Весна Арсић, председник Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ђурић и генерални директор "Фијат аутомобила Србија" Ђовани де Филипис.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи