Опала продаја "пунта"

Прошлог месеца, продато упола мање аутомобила него у јануару 2010. године. Неприкосновени лидер, домаћи "пунто", први пут, и поред продужених субвенција, заузео пето место на листи продаје. Продато три пута мање "пунта".

Испред "Фијата" који је продао три пута мање "пунта" него прошле године, нашле су се чак четири фирме: "Шкода" са 210 аутомобила, "Дачија" са 195, "Хјундаји" са 156, "Фолксваген" са 126 продатих возила.

Тешко је објашњиво да је и поред субвенције од 600 евра за рециклажу, уз субвенционирану камату од 4,5 одсто, продато чак три пута мање "пунта". Они који најбоље продају кажу да једино акцијама могу да привуку нове купце.

"Тренутно смо у акцији 'шест у један' у којој одобравамо бесплатан сервис до 120.000 километара, дајемо четири бесплатне гуме, бесплатно осигурање и продужену гаранцију", каже Душан Цинцар из "Ауточачка".

У Удружењу увозника кажу да ће се криза у продаји наставити до Сајма аутомобила у марту, када многи купци очекују попусте.

Милош Петровић из Удружења увозника аутомобила и делова каже да ове године та ситуација неће моћи да се испоштује из разлога што није реално да нешто што је достигло фабричку цену, да неко ко продаје са губитком, покуша још да снизи цену аутомобила.

У неким ауто-кућама кажу да ће наћи начине да још спусте цену за Сајам аутомобила, јер очекују да ће део трошкова преузети банке и осигуравајуће куће.

"У овом тренутку воде се преговори како са произвођачима који би требало да формирају цену возила, тако и са лизинг кућама и банкама који би требало да финансирају продају, па чак и са осигуравајућим кућама, које имају у припреми многе пројекте који ће бити финализирани до сајма", каже Зоран Драгоја из "Хит аута".

Стручњаци кажу да је ситуација на тржишту последица великог броја продатих нових возила од 2005. до 2010. године.

Они који су аутомобиле у том периоду купили на кредит, а које је захватила економска криза, понудили су другима да по далеко нижим ценама откупе возила, јер немају могућности да отплате рате, па је то смањило потражњу за новим аутомобилма.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи