Обама представио "штедљиви" буџет

Представљајући нови буџет, Обама најавио смањење потрошње и веће порезе. Нове мере штедње, чијом применом ће расходи бити смањени за 1,1 билион долара, предвиђају замрзавање плата државној администрацији, смањење средстава социјалне помоћи, као и мање пара за пројекте заштите животне средине.

Председник САД Барак Обама представио је јавности предлог буџета за 2012. годину, према којем би буџетски дефицит те земље у наредних десет година био смањен за 1,1 билион (1.100 милијарди) долара, путем мање потрошње и већих пореза.

Нови Обамин буџет предвиђа да ће дефицит ове године достићи нови рекорд од 1,65 билиона долара, док би 2012. године требало да падне на 1,1 билион долара, што би била рекордна четврта година заредом да буџетски дефицит САД-а премашује хиљаду милијарди долара.

Две трећине уштеда које Обама предлаже биће реализовано кроз смањење потрошње, укључујући петогодишњу обуставу примене многих домаћих програма.

Обама је најавио замрзавање плата у државној администрацији, смањење средстава социјалне помоћи, као и мање пара за пројекте заштите животне средине.

Чак се и Пентагон нашао на Обаминој листи оних којима ће бити срезан буџет.

Наиме, према предлогу министра одбране Роберта Гејтса, у наредних пет година Пентагон ће добити укупно скоро 80 милијарди долара мање.

Преостала трећина уштеде биће остварена повећањем пореза, укључујући меру ограничења пореских олакшица за људе са високим примањима.

Оштра борба око буџета 

Предложени државни буџет за наредну фискалну годину од 3,735 милијарди долара, који је представио председник САД, сигурно ће подстаћи политичку борбу између републиканаца и демократа.

Спорови око питања буџета, иначе тешки, ове године ће бити оштрији него икада пошто су републиканци у новембру преузели већину у Представничком дому Конгреса САД, уз обећања да ће смањити државне расходе.

Републиканци, оснажени новембарским успехом на изборима за Конгрес и ојачани покретом "Чајанка" који се залаже за радикално смањење потрошње, поручили су да је у нацрту буџета мало урађено на смањивању огромног државног дуга.

Без обзира на то како ће се натезање око буџета завршити, ни републиканци, ни Обамине демократе нису спремни да спроведу битне измене закона нити да смање трошкове за одбрану, али ни за здравствено и пензионо осигурање, два програма која представљају сигурност за старије Американце.

Поред плана за смањење дефицита, нацрт новог буџета садржи план повећања потрошње у одређеним секторима попут школства, инфраструктуре, истраживања и развоја, што су подручја за која, како сматра администрација у Вашингтону, издвајања морају бити већа да би земља остала конкурентна у оквирима глобалне привреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи