Гувернер против задуживања

Србија не би требало да се додатно задужује, већ да код ММФ-а отвори потенцијалну линију финансирања за случај да се десе промене и нестабилност у међународном финансијском окружењу, сматра гувернер Дејан Шошкић.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да би Србија требало да озбиљно размотри могућност успостављања новог споразума са Међународним монетарним фондом, који не би подразумевао додатно задуживање земље, већ би био аранжман из предострожности.

Гувернер Шошкић је, у интервјуу Танјугу, оценио да би било јако корисно да се током разговора поводом последње ревизије постојећег стендбај аражмана са ММФ-ом, који званично почињу у понедељак, озбиљно воде разговори и о отварању новог аражмана.

"Верујем да би Србији, у овим, још увек ровитим околностима по питању опоравка европске економије и економије земаља у региону, било важно да врло озбиљно размотри могућност успостављања новог аражмана са ММФ-ом, што нужно не мора да значи додатно задуживање земље", истакао је Шошкић.

"Мислим да не би требало да се додатно задужујемо већ да код ММФ-а отворимо потенцијалну линију финансирања за случај да се десе промене и нестабилност у међународном финансијском окружењу, које би могле да услове потребу Србије за додатним, интервентним линијама финансирања", објаснио је гувернер.

Шошкић је оценио да би тај аранжман требало да траје две године јер би се у том периоду вероватно стабилизовала укупна економска ситуација у еврозони, од које највише зависимо, "а исто тако, то би био период у коме би могли да се започну структурне реформе у нашој земљи јер би захватио почетак мандата, будуће нове владе после избора.

"То би се наравно одразило на виши ниво поверења међународне инвестиционе јавности према Србији, јер би се тиме легитимисали као земља која је заиста спремна и одлучна да своје финансије доведе у ред. И да коначно створи услове за здрав привредни опоравак", нагласио је гувернер.

Нема потребе за новим средствима

Шошкић је прецизирао да Србији у овом тренутку нису потребна нова средства од ММФ-а, јер и по постојећем аражману има неискоришћена средства, већ је много важније да та међународна финансијска институција остане програмски присутна у нашој земљи.

"Важно је да ММФ остане на континуираној основи као један сарадник у спровођењу реформских мера у Србији и да се, злу не требало, можемо ослонити и на потенцијалне додатне линије финансирања, уколико се покаже потреба за тим", указао је гувернер.

Према Шошкићу, не треба изгубити из вида да многе земље још осећају рањивост привредног опоравка у еврозони и улазе у сличне аражмане са ММФ-ом, као што су, рецимо, Пољска или Македонија.

"Имамо и других земаља, које озбиљно разматрају ту могућност, управо из предострожности, да у још увек нестабилним условима раста европске економије, обезбеде стабилнију ситуацију. И отуда верујем да Србији такав аражман може да буде од користи", навео је Шошкић.

Гувернер очекује да ће разговори са ММФ-ом о седмој ревизији стендбај аранжамана бити нешто лакши него што су били током протеклих ревизија.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи