Јуан помаже долару

На скупу "Ка стабилнијем међународном монетарном систему" у седишту ММФ-а у Вашингтону, директор Фонда Доминик Строс-Кан предложио проширење корпе валута кинеским јуаном, у склопу реформисања глобалних финансија.

У седишту Међународног монетарног фонда у Вашингтону одржана је панел дискусија о реформи међународних финансија под називом "Ка стабилнијем међународном монетарном систему".

Извршни директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан упозорио је да помањкање акције на реформисању међународног монетарног система може посејати семе следеће кризе и позвао на унапређење међународне сарадње ради успешнијег и јачег глобалног опоравка.

"Глобалне економске неуравнотежености су за нама, а питања која су нас забрињавала пре кризе - велики и нестабилни токови капитала, притисци, везани за валутне курсеве, убрзано нагомилавање резерви - понову су у првом плану и угрожавају економску стабилност", рекао је Строс-Кан.

Директор ММФ-а је указао да би "реформе међународног монетарног система могле подстаћи и глобални економски опоравак и ојачати способност тог система да спречава будуће кризе", објављено је на сајту Фонда.

Строс-Кан је посебно издвојио три области реформи, од којих је једна јачање сарадње у вођењу економске политике. Као што је сарадња помогла у извлачењу глобалне економије из кризе, даља сарадња би сада могла створити основу за стабилнији глобални раст.

Челник ММФ-а је посебно указао на "Узајамни процес процене" Групације 20 најразвијенијих земаља света и привреда у наглом успону (Г20) као први неопходан корак ка стварању једног сталнијег оквира за глобалну сарадњу у економској политици.

Друга област за реформисање су токови капитала са циљем смањивања токова капитала и нестабилности валутних курсева. Одговори земаља на прилив капитала имају утицај на друге земље, истакао је Строс-Кан и додао да ММФ разматра та питања, укључујући могућност глобалног договарања начина за управљање токовима капитала.

Још једна област за реформисање је обезбеђивање ликвидности у време екстремних нестабилности са циљем повећања финансија. Строс-Кан је подсетио да је ММФ, са циљем обезбеђивања глобалне финансијске сигурности, формирао, на пример, Флексибилну кредитну линију и Кредитну линију из предострожности.

Први човек ММФ-а каже да би, такође, требало размотрити јачање сарадње уз помоћ регионалних финансијских аранжмана".

Изузетан значај СДР за стабилност

Строс-Кан је позвао и на јачање улоге специјалних права вучења (СДР) у међународном монетарном систему, указавши да би такав корак могао допринети смањењу глобалних неравнотежа и спречити будуће кризе.

"Повећање количине СДР у свету могло би помоћи у ублажавању глобалних неуравнотежености путем смањења потребе за превеликим нагомилавањем девизних резерви", указао је Строс-Кан.

"Емитовање обвезница деноминованих у СДР могло би створити потенцијално нову врсту резервних актива", рекао је директор ММФ-а и додао да би коришћење СДР за изражавање вредности глобалне трговине и деноминовање финансијских актива могло обезбедити заштиту од колебљивости валутних курсева.

До повећања улоге СДР, који се сада састоје од долара, британске фунте, евра и јена, требало би да дође током времена, али ће за то бити потребна већа међународна сарадња, указао је Строс-Кан.

Први човек ММФ-а је, такође, изразио вољу да у корпу валута СДР буде укључен и јуан, објаснивши да би "укључивање валута тржишта у успону, као што је јуан, могло помоћи процесу интернационализације тих валута, што би допринело међународном монетарном систему у целини".

Строс-Кан је одржао говор недељу дана пре састанка министара Г20 у Паризу, на којем ће бити размотрени предлози председника Француске Николе Саркозија за промене у управљању глобалном економијом.

У свету јача дебата о статусу америчког долара као главне глобалне резерве валуте, нарочито сада, када економије у наглом успону највише доприносе глобалном расту и када јача њихова улога у глобалним финансијским институцијама.

СДР неки виде као компромисну валуту која признаје значај великих развијених економија, али и омогућава већу улогу економија у успону у саставу СДР.

СДР нису валута, већ обрачунско средство ММФ-а које централне банке једино користе као резервну валуту и није расположива за приватни сектор.

У документу ММФ-а указано је да ће америчка валута остати најважнија глобална резервна валута и "у догледној будућности".

Документ наглашава да би већа улога СДР могла смањити валутну колебљивост и осигурати да земље у периодима кризе добију лакши приступ финансијама у страној валути.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи