ММФ поново у Београду

Техничким разговорима почела је последња ревизија важећег кредитног аранжмана са ММФ-ом. Званични преговори са Владом почињу у понедељак, а тема број један овог пута могло би да буде тражење одговора на захтеве запослених у јавном сектору за повећање плата.

Мисију ММФ-а Србија дочекује са растом производње и извоза, али и великим поскупљењима, падом запослености и све већим дугом државе, незавршеном реформом јавног сектора и штрајковима за повећање плата које су замрзнуте две и по године.

Гувернер Дејан Шошкић каже да је, ако се изборимо за веће плате кроз штрајкове и протесте, то само један краткорочни добитак, јер ћемо, када се то повећање прелије на повећање плата у читавом јавном сектору, имати велике притиске на раст цена.

"Преговори никад нису лаки, али увек се некако договоримо да не буде угрожена макроекономска стабилност", каже министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Међутим, имајући у виду да се захтеви за повећање плата у јавном сектору мере десетинама милијарди динара, питање је какав ће излаз влада наћи овог пута, а да не премаши са ММФ-ом договорени минус у буџету од максимум 4,1 одсто бруто домаћег производа.

Економиста Иван Николић објашњава да постоје три сценарија.

Један је да се изађе у сусрет штрајкачима, други, да држава крене нешто радикалније да се обрачунава са штрајкачима, а трећи да Влада каже да не може да изађе у сусрет таквим захтевима, што би можда довело и до пада Владе, објашњава Николић.

Економисти стрепе шта ће бити после априла, када истиче аранжман са ММФ-ом.

Кажу да се у предизборној години лако може догодити да се јавна потрошња отргне контроли и да би било добро склопити неки нови аранжман са фондом. Из Владе за сада нема конкретног одговора.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи