Кредити Светске банке за Краљево

Све трафостанице на подручју Краљева које су оштећене у земљотресу су у функцији. Међутим, на више од 50 је потребна реконструкција. Највећи захват биће проширење трафостанице "Рибница" коју ће кредитирати Светска банка.

Делегација Светске банке посетила је Привредно друштво за дистрибуцију електричне енергије "Електросрбија" у Краљеву, како би се уверила у оправданост изградње трафостанице у приградском насељу Рибница, коју намерава да кредитира.

Свих 450 трафостаница на подручју Краљево које су оштећене у земљотресу су у функцији.

На више од 50 је потребна реконструкција, а од 22 трафостанице, колико је неопходно заменити, половина је већ постављена. Највећи захват биће проширење трафостанице "Рибница".

Та трафостаница, снаге 110/35 киловолти, требало би да буде изграђена на месту ранијег објекта од 35/10 киловолти који је тешко оштећен у земљотресу који је 3. новембра погодио Краљево.

Изградњом новог електроенергетског објекта у насељу у коме је у последњих десет година нагло порастао број становника и број предузећа и радњи, обезбедиће се услови за даљи развој привредне делатности.

То, према речима саветника за енергетику у Светској банци Салвадора Ривере, одговара циљевима програма који Светска банка спроводи у Србији од 2005. године.

"Један од наших циљева је да енергетске изворе учинимо доступним приватним инвеститорима. Улагање у дистрибутивну делатност треба да допринесе и смањењу губитака електричне енергије и повећању енергетске ефикасности", казао је Ривера.

Директор "Електросрбије" Слободан Михајловић је рекао да су ЕПС и Министарство енергетике помогли у анимирању Светске банке да кредитна средства усмери у Краљево.

Ово је капиталан објекат који ствара инфраструктурне услове за инвестирање у Краљево.

"Поред тога, у насељима на десној обали Ибра и у центру града знатно ће се побољшати напонске прилике", истакао је Михајловић.

За изградњу трафостанице "Рибница" 110/35 киловолти потребно је око 3,5 милиона евра, а посао би трајао две године.

"Светска банка" за пројекте које спроводи у Србији одобрава кредите на 20 година отплате са 5 година грејс-периода.

"Електросрбија Краљево" је у земљотресу претпрела штету од око 120 милиона динара, не рачунајући трафостаницу у Рибници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи