Крај расправе о Закону о енергетици

Стручна удружења и опозиција критикују предлог новог Закона о енергетици, посебно део који се односи на обновљиве изворе енергије. Министарство рударства и енергетике оцењује да је закон потпуно усклађен са прописима ЕУ.

Завршава се јавна расправа о предлогу новог Закона о енергетици. Највише приговора односи се на област обновљивих извора енергије. У Српском удружењу за енергију ветра кажу да ће, ако се усвоји дати предлог закона, бити угрожена улагања у градњу ветрењача вредна милијарду евра.

Само у Војводини има 200 ветровитих дана годишње. Пројекти за ветро - паркове већ су урађени за десетак општина.

Инвеститори поручују да градња чека прописе, али и да нови закон не даје решења.

Маја Турковић из Српског удружења енергије ветра каже да је прва генерална примедба што закон не регулише делатност обновљивих извора енергије него препушта подзаконским актима да то ураде.

"Ово представља једну велику несигурност за инвеститоре и велики проблем за банке да прате инвеститоре", објашњава Турковићева.

Захтевају и да закон обезбеди тржишне цене и да дефинише уговоре са ЕПС-ом о куповини струје из обновљивих извора и Електромрежом о прикључењу на систем.

Министар енергетике, пак, сматра да закон поспешује те инвестиције.

"Мислим да су примедбе упућене на отворена врата. Прво у закону је дато довољно простора за обновљиве изворе енергије. Дефинисано је и то ко може да буде повлашћени произвођач чисте енергије", изјавио је министар Петар Шкундрић.

И опозиција критикује нови закон. Напредњаци виде доста проблема за улагања не само у обновљиву енергију већ за читав енергетски сектор Србије.

Чланица председништва СНС-а Зорана Михаиловић-Милановић каже да на српском енергетском сектору пре свега требају инвестиције, дакле све оно што се појављује у закону за улагања инвеститора, а транспарентност тог улагања данас не постоји.

Предлагач закона Министарство рударства и енергетике оцењује да је закон потпуно у складу са прописима Европске уније.

Предложена решења, кажу, смањују зависност од увоза и осигуравају енергетску безбедност земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи