Подстицаји зрењанинскиој привреди

Италијанској компанији "Помпеа" биће додељени подстицаји од 1,5 милиона евра за проширење производње текстилних артикала, којим ће посао добити 300 нових радника. "Радијатор" у Зрењанину добиће подстицајна средства у износу од 955.000 евра којим ће бити отворено 191 радно место.

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић потписао је у Зрењанину уговор са италијанском компанијом "Помпеа" о подстицајима у износу од 1,5 милиона евра за проширење производње текстилних артикала, којим ће посао добити 300 нових радника, и то 150 у Зрењанину и исто толико у Брусу.

После церемоније потписивања уговора са представникаом италијанске компаније за производњу доњег веша и чарапа "Помпеа" Адрианом Роделом, Динкић је рекао да ће укупна вредност инвестиција износити око три милиона евра за отварање нове фарбаре у Зрењанину, чиме ће посао добити 150 људи, тако што ће 30 већ од сутра почети да ради, а остатак до краја године.

Динкић је подсетио да је "Помпеа" у Брусу купила већ постојећу фабрику пре девет година и за њу платила 25 милиона евра, док је у Зрењанину у питању чиста гринфилд инвестиција.

Потпредседник Владе је нагласио да текстилна индустрија после аутомобилске добија на значају у Србији, јер после отварања погона компанија "Голден лејди", "Калцедониа" и "Бенетон", наша земља постаје све интересантнија за страна улагања у ту грану индустрије.

Динкић је наговестио да ће зрењанинска фабрика "Ударник" ускоро добити новог стратешког партнера, иако је тренутно у стечају, и најавио да ће та текстилна фабрика почети да производи већ у марту ове године, али није желео да износи више детаља о том аранжману.

Подстицај "Радијатору"  

Мнистар Млађан Динкић потписао је уговор и са представницима компаније "Радијатор" у Зрењанину о подстицајима у износу 955.000 евра, којим ће бити отворено 191 радно место.

Производња ће бити дуплирана у односу на прошлу годину на око 20 милиона евра и већином намењена за извоз на тржиште Европске уније.

После потписивања уговора са генералним директором "Радијатора" Недељком Грубешом, Динкић је рекао да ће тој компанији бити исплаћено око 5.000 евра по новозапосленом раднику.

Средства ће бити намењена за изградњу нове производне линије, која ће омогућити повећање производње 100 одсто, а већина њихових производа биће извезена на тржиште ЕУ. Укупна вредност инвестиције у нову производну линију премашује 4,5 милиона евра.

Динкић је рекао да је то већ седма фирма у Зрењанину чију изградњу или реконструкцију помаже држава преко програма Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) и подсетио да је у прошлој години тим програмима обухваћена 151 фирма у Србији, од чега је 44 било у Војводини.

Плате у зрењанинском "Радијатору" су у просеку око 45.000 динара, што је више од просека за тај град, али се ради о веома тешким пословима, рекао је Динкић и додао да је на недавном конкурсу за 130 нових радних места конкурисало око 800 људи, што сведочи о великој стопи незапослености у Зрењанину.

Акционарско друштво "Радијатор" основано је 1932. године, као прва фабрика котлова и радијатора у Југославији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи