Заједничка нафтна инвестиција

У првој фази истраживања нафте у Републици Српској, на потезу од Приједора ка Босанском Броду и према граници са Србијом, биће инвестирано до 40 милиона евра. Минималне инвестиције око 70 милиона евра током наредних 10 година, рекао Кирил Кравченко.

Истраживање нафте и гаса на подручју Републике Српске траје читав век. Протекле седмице, новоформирано заједничко предузеће Нафтне индустрије Србије и "Њефтегазинкора", "Јадран Нафтагас" објавило је почетак интезивних геолошких истраживања, како би потврдили резерве од 10 милиона тона и отворили комерцијална лежишта.

"Јадран Нафтагас" трагаће за нафтом на три локалитета у Републици Српској, у Посавини, Семберији и подручју Бањалуке. Радиће се најсавременијим методама и технологијама. Предвиђено је да исраживања нафте трају наредне две године, и уколико резултат буде позитиван, експлоатација нафте и гаса, могла би да крене већ 2014. године.

"Нафта на овим просторима сигурно постоји, то је југоисточни део Републике Српске. Ово је само наставак даљних истраживања где нафте сигурно има, а у ком обиму то ћемо у наредном периоду знати", каже Жељко Ковачевић, министар енергетике Републике Српске.

Од заједничке нафтне ивестиције много се очекује и у Републици Српској и у Србији. Тај нафтни посао, како најављују обе владе, треба да покрене и друге приврдне деллатности али што је најважније, рачунају на отварање нових радних места.

"У зависности од резултата до којих се буде долазило тај ниво инвестиција може да буде много много већи", каже Петар Шкундрић, српски министар енергетике.

У НИС-у рачунају да ће само у првој фази истраживања, на потезу од Приједора ка Броду и даље према граници са Србијом, бити инвестирано до 40 милиона евра.

"Минимална варијанта инвестиција је око 70 милиона евра, током наредних 10 до 12 година, а максимална варијанта је 300 милиона евра", каже Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.

Заједничко предузеће "Јадран Нафтагас" основано је прошле године. НИС има 66 одсто, а "Њефтегазинкора" 34 одсто власништва. Ово је кажу само почетак. Заједничка компанија планира и концесионе послове у другим земљама, па ће тражити још партнера.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи