Измештање Фонда помогло бизнис

Нишки привредници лакше долазе до кредита за подстицај предузетништва, јер Фонд за развој већ месец и по дана ради у том граду. Близина Фонда омогућава да се брже и лакше реализују идеје, кажу предузетници.

Од 40 најнеразвијенијих локалних самоуправа у Србији, више од половине је на југу земље. Како би држава помогла оживљавању и равномернијем развоју свих крајева, поједине републичке институције су одлуком Владе измештене из главног града.

Фонд за развој који одобрава кредите за подстицај предузетништва, већ месец и по дана ради у Нишу. 

Они који желе да реконструишу постојећи објекат или изграде нови, модернизују или тек започну производњу, а немају довољно новца, могу као Јелена Чарапић из Куршумлије да добију кредит Фонда за развој.

По приступачним каматама инвестициони кредити се одобравају на пет година, са грејс периодом од годину дана. За подносиоце из неразвијених општина, кредит се може враћати осам година са почеком од 24 месеца.

"Добила сам средства за прераду дрвета и много ми значи што је Фонд у Нишу", каже Јелена.   

И запослени у "Ниш ауту" моћи ће да релизују два велика инвестициона пројекта јер су од Фонда за сваки добили по 105 милиона динара. Ускоро ће почети производњу букових плоча за ентеријере и добити нову линију за прераду воћа и поврћа, те чекују запослење још 66 људи.

"Биће нам олакшана сама комуникација, подношење извештаја Фонду као и сама комуникација са стручним службама и правдање средстава", рекао је Обренко Јовић, генерални директор "Ниш аута".

Близина Фонда оживљава идеје

У заједници предузетника Ниша кажу да ће близина Фонда омогућити да брже и лакше реализују поједине идеје, каква је берза сировина која би могла да покрене породичне фабрике.

"Доласком Фонда за развој сви који имају пословну визију могу да остваре своје жеље. У претходном периоду Фонд нам је био далеко и финансијски и километрима, а сада ћемо имати све оно што је почетак нечега, а то су финансијска средства, која су тренутно најјефтинија у земљи", каже Братислав Вукадиновић, председник Заједнице предузетника Ниша.  

У Фонду за развој планирају да у Краљеву, Зрењанину, Новом Пазару и Зајечару отворе филијале како би привредницима информације биле што приступачније.

"Мале фирме и не знају које услове има Фонд, не знају да користе сајтове, не знају можда да користе технику која је доступна великим фирмама, које имају добар менаџмент", каже Слађана Бацковић, директор Фонда за развој.

Пројекти за покретање малих бизниса требало би да смање стопу незапослености која је на југу Србије 20 пута већа него у појединим београдским општинама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи