Закон за клијенте и банке

Нови Закон o заштити корисника финансијских услуга треба да одговара не само клијентима, већ и банкама, и то онима које примењују фер праксу и имају дугорочну стратегију развоја у Србији, изјавила вицегувернерка Мира Ерић-Јовић.

Новим Предлогом закона о заштити корисника финансијских услуга, права грађана Србије у том домену биће заштићена у складу са европском и светском праксом, оценила је вицегувернерка централне банке Мира Ерић-Јовић.

Наводећи да Народна банка Србије не очекује проблеме у примени тог закона, она је подсетила да је нацрт Закона 1. фебруара упућен у скупштинску процедуру и истакла да ће њиме, заједно са Законом о заштити потрошача, који је већ ступио на снагу, бити заокружен систем заштите клијената у Србији.

"Закон треба да одговара не само клијентима, већ и банкама и то онима које примењују фер праксу и имају дугорочну стратегију развоја у Србији", указала је вицегувернерка на конференцији за новинаре.

Истакла је да је у њега готово у потпуности пренета директива ЕУ која уређује ту област, осим у делу у коме неки институти, попут кредитних посредника, не постоје у Србији.

Вицегувернерка је прецизирала да ће Закон ступити на снагу осам дана од објављивања у "Службеном гласнику", а његова примена почеће шест месеци по ступању на снагу, пошто НБС у периоду од три месеца има обавезу доношења подзаконских аката, а банкама су остављена три месеца да опште акте ускладе са новим прописима.

Такође, банке имају обавезу да у року од шест месеци од ступања закона на снагу ускладе већ постојеће уговоре са законом, у делу који се односи на одређеност и одредивост каматних стопа, додала је вицегувернерка.

Beз једностране промене камате

Она је објаснила да код кредита са променљивом каматном стопом варијабилни елементи камате морају бити јасно одређени или одредиви и морају се позивати на унапред познате величине, као што је, рецимо, референтна каматна стопа, које ће се мењати, али клијент мора да зна да ће то утицати на промену висине рате кредита.

Мира Ерић-Јовић је истакла да камата неће моћи да се мења на основу једностране воље банке под изговором пословне политике, и то ће се, после почетка примене закона, односити на будуће обавезе по већ постојећим кредитима, као и на све нове кредите, тако да се закон неће примењивати ретроактивно, што је била примедба банака.

Она је нагласила да не види зашто би примена закона поскупела финансијске услуге банака, запитавши се да ли је то због тога што, рецимо, клијент има право на бесплатно гашење рачуна или платне картице.

Вицегувернерка је указала да ће, према новом закону, банке бити обавезне да најпре своје услуге предложе у динарима, а на изричит захтев клијената и у еврима и при томе ће бити дужне да их упозоре на све ризике које таква врста кредита подразумева.

Фер оглашавање и информисање

Мира Ерић-Јовић је навела да законом бити прописано и фер оглашавање и информисање корисника финансијских услуга, па је тако, рецимо, забрањено неки кредит или лизинг означити бесплатним ако је њихово одобрење условљено било чиме што представља трошак за корисника или ствара другу обавезу.

Такође, корисник има право да кредит отплаћује по истом типу курса, примењеном при одобравању кредита - средњем, куповном или продајном, а прописано је и да у року од 14 дана од дана закључења уговора о кредиту, корисник има право да одустане од тог уговора, а дужан је да у року од 30 дана од слања обавештења о одустајању врати банци главницу и камату из основног посла за време коришћења кредита.

Што се тиче права у вези са платном картицом, корисник је дужан да одмах пријави губитак или крађу картице, а у случају да је било њеног неовлашћеног коришћења, корисник је дужан да одмах после тог сазнања, а најкасније у року од 45 дана од датума задужења пријави неовлашћену трансакцију и у том случају може сносити губитке највише до 15.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи