Електронска наплата пореза

Како би смањила чекање, повећала ефикасност и годишње уштедела 600 милиона евра, Пореска управа планира да до краја године свим обвезницима омогући електронску комуникацију. Услов је да сваки обвезник узме електронски сетификат у Пошти, МУП-у и Привредној комори Србије.

Пореска управа планира да свим пореским обвезницима, до краја године, омогући да са њом комуницирају електронским путем. Процењује се да ће се, без чекања у редовима, трошкова за папире и њихову обраду годишње штедети 600 милиона евра.

За такву везу са Пореском управом неопходно је да сваки обвезник узме електронски сетификат, који издају Пошта, МУП и Привредна комора Србије.

У централни компјутерски систем за израду сертификата, у Привредној комори, приступ имају само четири човека, што говори о заштити података и безбедности електронске комуникације.

Комора је већ издала око 1000 сертификата. За електронску комуникацију са порезницима највише се интересују књиговодствене агенције. Компјутер и интернет веза су предуслов за то, а пут до сертификата је једноставан.

Душан Бердић из сертификационог тела ПКС, каже да је потребно само поднети захтев, уз одговарајућу документацију, која се може наћи и на порталу Коморе.

"У року од 7 до 10 дана сва овлашћена лица добијају сертификат, за која су поднела захтев", каже Бердић.

Значајна уштеда времена

Уз картицу и електронски потпис, без иједног папира, пореске обавезе већ обавља око 400 фирми у Србији. То су највећи обвезници, који годишње плаћају више од пола милиона евра пореза. Од 12 компанија шабачке "Галеб групе" у једној се примењује електронски систем.

"Ми на својој кожи можемо да осетимо разлику између једног и другог начина комуникације са пореском управом. Остварујемо значајну уштеду, пре свега у времену које трошимо на ношење тих образаца, чекање у дугим редовима, смањује се папирологија нема потребе за архивирањем података. Све је то у електронској форми у сваком моменту", истиче финансијски директор "Галеб групе" Иван Митровић.

Пореска управа је и са обвезницима ПДВ-а, из пет већих градова, успоставила електронску коминикацију. Очекују да ће током јесени ту погодност почети да користите сви обвезници, за све врсте пореских обавеза.

"Ми ћемо оставити један прелазни период од три до четири месеца да сви порески обвезници пређу на овај начин комуникације. Одредићемо један дан, 1. септембар или 1. октобар, од ког Пореска управа више неће примати папирне пријаве", каже директор Пореске управе Драгутин Радосављевић.

У регистру Пореске управе је 4,7 милиона обвезника. Правним лицима сертификате за електронску комуникацију издају Пошта и Привредна комора, док грађанима сертификате за такву комуникацију издаје МУП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи