Без такси за старе занате?

Сертификоване предузетнике у области старих и уметничких заната треба ослободити обавезе плаћања локалне комуналне таксе за истицање фирме на пословном простору, предлог је Министарства економије и регионалног развоја.

Министарство економије и регионалног развоја упутило је предлог свим општинама и градовима Србије да сертификоване предузетнике у области старих и уметничких заната и послова домаће радиности ослободе обавезе плаћања локалне комуналне таксе за истицање фирме на пословном простору.

Министарство економије је до сада издало 208 сертификата предузетницима који се баве специфичним занатима и пословима.

"Имајући у виду да је реч о малом броју људи, сматрамо да локалне самоуправе треба да имају у виду позитивне ефекте овако предложене подстицајне мере", наводи се у саопштењу Министарства.

Та мера не би умањила изворне приходе локалних самоуправа, већ би створила додатне повољне услове за опстанак и развој старих и уметничких заната и послова домаће радиности, сматра Министарство.

Доприносећи развоју ових специфичних заната и послова, утиче се на отварање нових радних места, развој туристичке понуде општина и градова.

Такође, ствара се препознатљиви бренд израђен од домаћих сировина и позитиван утицај на регионални развој Србије.

Министарство упозорава да је уочено да су у појединим општинама и градовима исте таксе непримерено високе и несразмерне економској моћи привредног субјекта.

Таксе су високе посебно за категорију предузетника који се баве старим и уметничким занатима и пословима домаће радиности.

Чест је случај и да суседне општине, односно општине са сличним привредним и економским показатељима, прописују веома различите висине локалне комуналне таксе за истицање фирме на пословном простору, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи