Усвојен ребаланс буџета

Ребаланс буџета за 2010. годину усвојен на данашњој седници Владе. Славица Ђукић-Дејановић очекује да ће Предлог ребаланса до поноћи стићи у Скупштину. Влада ребалансом буџета жели да обезбеди равнотежу социјалне кохезије и подстицања привреде, рекла је министарка Диана Драгутиновић.

Влада Србије усвојила је, на данашњој седници, ребаланс буџета за 2010. годину, којим је предвиђен дефицит од 120 милијарди динара, што је 13 милијарди више него што је било првобитно предвиђено Законом о буџету за 2010. годину.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је за РТС да очекује да ће Предлог ребаланса буџета у Скупштину стићи до поноћи, како би сутра могла да закаже седницу парламента.

Министарка финансија Диана Драгутиновић образложила је, на конференцији за новинаре, да су ребалансом предвиђени приходи буџета 660 милијарди динара, што је 3,5 милијарди више од првобитног плана.

Ребалансом су предвиђени расходи од 780 милијарди, што је 16,5 милијарди више него што је било првобитно предвиђено.

Драгутиновићева је истакла да је ребаланс буџета подршка свима онима којима је помоћ најпотребнија - пензионерима, запосленима са нижим примањима, корисницима социјалне помоћи. Она је, међутим, нагласила да су ребалансом предвиђене и субвенције за реални сектор.

"Предлогом ребаланса буџета Влада жели да обезбеди равнотежу социјалне кохезије и подстицања привреде", рекла је Драгутиновићева.

Према њеним речима, основна претпоставка ребаланса, као што ће бити и буџет за 2011. годину, јесте да је најгоре за нама, али да је неизвесност и даље велика, јер је Србија мала привреда зависна од опоравка у окружењу и земљама ЕУ.

Ускоро предлог буџета за 2011.

Министарка финансија казала је и да се ближе крају преговори са Међународним монетарним фондом о буџету за 2011. годину и да ће, вероватно за неколико дана, бити постигнут коначан договор.

Према предлогу буџета за наредну годину, дефицит би требало да износи четири одсто бруто домаћег производа.

Драгутиновићева је објаснила да би консолидовани дефицит на нивоу републике требало да износи око 140 милијарди динара, а дефицит буџета Републике Србије за 2011. годину 125 милијарди динара.

Фискална политика државе, како је истакла министарка финансија, закључно са септембром ове године (трећи квартал), била је потпуно усаглашена са договором са ММФ-ом. Према договору са ММФ-ом, закључно са септембром, био је дозвољен дефицит од 110 милијарди динара, али је он, ипак, био мањи - износио је 85 милијарди динара.

Дефицит не може да буде смањен преко ноћи, каже Драгутиновићева и истиче да ће се Влада трудити да испоштује фискална правила која је раније усвојила. "Буџет је показао да је време да штедимо колико можемо и трошимо колико морамо", закључила је Диана Драгутиновић.

Говорећи о евентуалној реконструкцији Владе, Диана Драгутиновић је рекла да она не би утицала и на реконструкцију републичког буџета, пошто су годишњи трошкови Владе Србије 150 милиона динара, што је мали удео у укупним буџетским расходима од 780 милијарди динара.

Министарка финансија истакла је да те две ствари не може да доведе у везу.

"Српска влада са свим својим кабинетима, министрима, путовањима, папирима, државним секретарима, на годишњем нивоу кошта око 150 милиона динара и ако погледате буџет Србије, од 780 милијарди динара, процените да ли ће реконструкција Владе допринети значајно смањењу тих расхода", нагласила је Драгутиновићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару