Расте продаја "Форда"

Аутомобилски гигант "Форд" забележио први пораст продаје аутомобила у последње две године, захваљујући владином програму "кеш за крнтије". Продаја "Фолксвагена" и даље опада.

Повећана потражња аутомобила подстакнута државним програмом "кеш за крнтије" помогла је "Форду" да забележи први скок продаје у последње две године, саопштио је други по велични амерички произвођач моторних возила.

Јулске продаје су означиле прво повећање продаје на годишњем нивоу за "Форд", од новембра 2007. године, и по свој прилици, први су плус било ког од шест великих произвођача од прошлог августа.

Представници компаније још нису саопштили колико је јулско повећање, а "Форд" је јула прошле године продао 161.071 возило, 15 процената мање него истог месеца 2007. године.

Учинак америчког аутомобилског гиганта сведочи о успеху програма давања попуста на куповину новог возила, који је председник САД Барак Обама потписао 24. јуна као део ширег стимулативног закона о потрошњи 106 милијарди долара.

Програмом владе замишљено је да се из саобраћаја повуку и униште стара возила која загађују животну средину и превише троше, а да се истовремено помогне продавцима аутомобила да се извуку из рецесије.

Власници старих возила добијају рабат од 3.500 до 4.500 долара да купе нов штедљив аутомобил. Програм се показао као изузетно популаран и довео је до продаје 250.000 нових аутомибила за само неколико дана.

Продаја "Фолксвагена" опала за 200.000 возила

Са друге стране, највећи европски произвођач аутомобила, немачки "Фолксваген", испоручио је тржишту током првог полугодишта 3,1 милион возила, или око 200 хиљада мање него у истом периоду у периоду прошле године, саопштено је у Волфсбургу, где се налази оперативно седиште компаније.

Упркос паду пласмана у првих шест месеци ове године, удео немачког индустријског гиганта на светском аутомобилском тржишту је у том периоду увећан на 12 процената са ранијих 9,9 одсто.

Председник Одбора директора "Фолксвагена" Мартин Винтеркорн оценио је да компанија има "одличну тржишну позицију захваљујући групи са више брендова."

Винтеркорн сматра да је "Фолксваген" у стању да и у посебно тешкој ситуацији на међународном аутомобилском тржишту добије значајан удео у кључним продајним регионима широм света.

"Фолксваген" је, међутим, због глобалне економске кризе забележио пад укупног прихода током првог полугодишта од приближно десет одсто, док је оперативни профит компаније у том периоду опао на 1,2 милијарде евра, према 3,2 милијарде у истом периоду прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи