Панчевачка "Азотара" покреће производњу

После више од годину дана, "ХИП Азотара" у Панчеву покренуће погоне. Прве количине произведеног вештачког ђубрива биће на тржишту средином августа.

Погони панчевачке "ХИП Азотаре", после неуспешне приватизације и више од годину дана без производње, опет раде.

Захваљујући "Србијагасу", највећој фабрици за производњу вештачког ђубрива у Србији, обезбеђена је дневна испорука од милион и сто хиљада кубних метара гаса.

Гасовод који стиже до "Азотаре" поново је пун. Следеће седмице, 1.046 радника биће на својим радним местима, а прве количине произведеног вештачког ђубрива на тржиште ће стићи средином августа.

Председник Самосталног синдиката "ХИП Азотаре" Милан Ивовић потврдио је да је завршен део припрема за почетак рада.

"Све пробе у "Енергетици" су завршене. Гас је стигао у погоне "Енергетике" и потребно је само да се изда налог након чега би први котао убрзо могао да почне да обезбеђује пару за амонијак и даље покретање производње", објаснио је Ивовић.

Ивовић је прецизирао да ће 2. августа почети производња у погону амонијака, а потом и у осталим деловима фабрике.

"Очекујемо да током наредне недеље тај погон почне производњу и да крајем недеље, ако буде све у реду, добијемо прве количине амонијака", рекао је Ивовић истакавши да су и остали погони "Азотаре" ремонтовани и спремни да, по технолошком реду, почну производњу.

Одлуком Владе Србије о реструктурирању дуга предложено је да се отпише 55 од 96 милијарди евра дуга држави и банкама.

На основу тога, "Србијагас" постаће већински власник са 81,6 одсто акција "Азотаре".

"Радећи толико дуго у производњи и познајући људе, знам да ће они учинити све да покретање производње, што се тиче струке и свог залагања, буде максимално безбедно", истакао је Ивовић.

Производња у панчевачкој "Азотари" обустављена је пре више од годину дана због великих дугова тадашњих власника "Србијагасу".

Почетком године Агенција за приватизацију раскинула је купопродајни уговор, а почетком јула "Србијагас" је преузео већински пакет акција "Азотар"е уз програм за покретање произвдње.

Радници су потписали Анекс уговора којим су пристали да им се плате смање за 50 одсто и да од августа примају оно што зараде. За социјални програм пријавило се 276 радника "Азотаре".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи