Плата танка за потрошачку корпу

Просечна зарада у Србији требало би да буде двоструко већа да би могла да покрије потрошачку корпу. Министар Милосављевић наводи да је преокупација Владе обезбеђивање стабилности цена до краја године.

Просечна јунска плата у Србији износила је 31.768 динара. За основне животне потребе, просечној породици неопходно је двоструко више. Иако статистика бележи пад јулских цена од 0,2 одсто, трговци кажу да промет пада. Грађани купују мање и углавном најосновније намирнице.

"Живот демантује статистику", каже Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије. Према његовим речима, две трећине потрошачке корпе одлази на исхрану.

"Према свим реалним истраживањима, просечна потрошачка корпа за просечну трочлану породицу износи око 60.000 динара и то је оно што ми сваког дана доживљавамо на сопственој кожи", каже Николић.

У првом кварталу ове године, просечно домаћинство у Србији највише је трошило на храну, 40,9 одсто прихода. Следе трошкови за становање, струју, воду и гас, 16,8 процената, а затим трошкови транспорта, 9,2 одсто.

Министар трговине и услуга Слободан Милосављевић каже да просечна зарада у Републици није довољна да покрије потрошачку корпу и да је основна преокупација Владе да до краја године обезбеди стабилност цена и одржи куповну моћ и животни стандард грађана на тренутном нивоу.

Није реално, како каже, очекивати да се цене које су под неким од видова контоле од стране Владе повећају, а то ће важити и за цену електичне енергије.

"ЕПС ће морати да се на неки начин уздржи до краја године од захтева за повећање стује", каже министар.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи