Тражи се решење за малинаре

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије саопштило је да са произвођачима малина ради на решавању проблема поводом овогодишње кампање откупа малина, речено је после састанка са представницима произвођача малина. Састанак малинара и хладничара 4. августа.

Министарство пољопривреде саопштило је после данашњег састанка са представницима произвођача малина да у континуитету ради на решавању проблема поводом овогодишњег откупа малина изражавајући наду "да ће се решење ових проблема наћи на неком од наредних састанка".

Министарство је саопштило да је урадило све у својој надлежности како би изашло у сусрет произвођачима малина и истовремено затражило од власника хладњача да подигну аконтну цену малина.

На састанку који је данас одржан у министарству, председник Удружења произвођача малине "Виламет" из Ариља Драгиша Терзић потписао је изјаву која потврђује раније донете мере Министарства пољопривреде.

Како је наведено у изјави, Министарство је упутило писмо Комисији за заштиту конкуренције, којим се иницира поступак спречавања монополистичког поступања власника хладњача приликом откупа рода малине у 2009. години, и поднело молбу комисији за хитно решавање тог питања.

Министарство је предузело све мере из инспекцијског надзора, а у циљу спречавања неправилности приликом откупа, довршило Правилник о минималним условима за обављање промета на велико воћа, поврћа, заштићених врста дивље флоре и гљива.

Како је наведено у изјави, Скупштина Србије усвојила је Закон о јавним складиштима којим се, путем робних записа које издају складиштари, даје могућност произвођачима да своју робу продају у време и по цени која њима највише одговара.

Према Терзићевим речима, не може се рећи да се Министарство пољопривреде не залаже да проблем откупне цене не буде решен, али хладњачари избегавају да дођу на састанке.

Терзић је подсетио да је захтев малинара да минимална аконтна цена малине буде 160 динара по килограму, а да се затим прати даљи ток извоза малине "и да се у каснијем периоду изађе са ценом од два евра".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи