"Имлек" тражи помоћ државе

Уколико држава не одреагује позитивно и не покушамо да заједно поправимо ситуацију, несташица млека ће се наставити до краја године, каже генерални директор "Имлека" Слободан Петровић.

Несташица млека на тржишту Србије наставиће се до краја ове године, уколико "држава не одреагује позитивно" и не покушамо заједно да поправимо ситуацију, изјавио је генерални директор "Имлека" Слободан Петровић.

Постоје "два сценарија" за решавање актуелних проблема - повећање субвенција и премија или давање једнократне помоћи пољопривредницима с једне, или увоз сировог млека и готових производа из земаља које се не суочавају са несташицом у истој мери као Србија, с друге стране, рекао је Петровић.

Несташица млека у Србији непосредно је узрокована временским приликама, рекао је он, и додао да се Србија суочава са већим проблемима него земље у окружењу и Европи, које су такође имале проблеме са временом, због лошег стања у том сектору и погрешно вођене аграрне политике, нарочито у последње две године.

Петровић је рекао да се "Имлек" у јуну суочио са смањеном испоруком млека од 20 одсто, па чак и 25 одсто у појединим данима.

Подстицаји пољопривреди у суседним земљама су много већи, чак и пет до 10 пута него у Србији, где премија за литар млека износи 1,5 динар, рекао је Петровић, додајући да је "Имлек" својим фармерима "плаћао и плаћа млеко по практично европским ценама, јер су то тржишне цене".

"Имлек" се стога, како је рекао, налази између две крајности, јер с друге стране, не може да има европске потрошачке цене.

Када је реч о увозу, Петровић је рекао да би сирово млеко Србија могла да увози из Босне и Херцеговине, из које би могла да увози и готове производе, али и из Европске уније и околних земаља које нису погођене оваквом несташицом, на пример Македоније.

Он је истакао да увоз не значи да ће потрошачке цене расти, јер "уколико се цене према фармеирма не буду мењале и евро не расте, онда се ни цене неће мењати".

Када је реч о најављеној обустави испоруке млека 22. августа, први човек "Имлека" је рекао да не очекује да ће јој се ико од "Имлекових" фармера прикључити, а ако таквих и буде, биће то појединачни случајеви, па неће бити никаквог утицаја на пословање компаније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи