"Хипо" Београд демантује оптужбе

Председник Извршног одбора "Хипо Алпе Адрија" банке Београд Владимир Чупић тврди да та банка није исплаћивала ни наплаћивала провизије приликом продаје станова насељу Белвил. Истрага о пословању аустријске банке проширена на регион.

Након што је у Аустрији ухапшен некадашњи први човек "Хипо Алпе Адрија" банке Волфганг Култерер због проневере најмање 100 милиона евра и одобравања кредита без покрића, истрага се проширила и на земље региона.

Највише реаговања изазвала је у Хрватској због наводне умешаности бившег премијера Иве Санадера у проневере, а за кога хрватски медији спекулишу да је побегао у Америку. Део истраге прешао је и границе Србије.

Према наводима истраге аустријске полиције, део проневереног новца завршио је у Хрватској. У одобравању кредита те банке наводно је посредовао бивши премијер Иво Санадер, за шта је награђиван провизијом 20 одсто.

У међувремену, аустријска штампа, позивајући се на истражне органе, спекулише о могућим провизијама од продаје некретнина у београдском насељу Белвил, у Блоку 67, којег су заједнички финансирали и изградили "Хипо банка" и "Делта рил естејт".

Српској полицији званично још није стигао захтев колега из Аустрије да провере пословање "Хипо банке".

Међутим, како незванично сазнајемо, МУП Србије већ проверава одређене трансакције које су се одвијале преко те банке, али у "Хипо банци" наводе да их нико из полиције није контактирао.

Председник Извршног одбора "Хипо Алпе Адрија" банке Београд Владимир Чупић одбацује оптужбе наведене у аустријским медијима.

"Одговорно могу да тврдим да 'Хипо алпе адриjа' банка Београд није исплаћивала ни наплаћивала провизије приликом продаје станова у Блоку 67", рекао је Чупић.

"Ми смо кредитирали продају, али то су чиниле и друге банке и ми смо наплаћивали стандарде банкарске накнаде приликом одобравања кредита", нагласио је Чупић.

И у компанији "Делта рил естејт", која је градила станове, одбацују могућност било каквих проневера.

Генерални директор "Делта рил естеј" компаније Дејан Рацић рекао је да је "Хипо група" и сама била инвеститор у пројекту.

"Заиста нема никаквог основа за провизије, не знам коме би се оне исплаћивале - 'Хипо банка' сама себи?", упитао је Рацић.

Стручњаци кажу да је у пракси могуће да онај ко одобрава кредит, тражи нешто заузврат.

"Било који уговор који је сачињен са неким клијентом у којем треба нешто да исплати, може да исплати делом томе ко је уговрач, а да тај уступи неком другом из банке или неком трећем", рекао је стручњак за страна улагања Милан Ковачевић.

У "Хипо банци" у Беогарду кажу да је њима у интересу да се истрага започета у Аустрији оконча и да се све околности расветле.

У филијали аустријске банке у Београду напомињу да истрага не утиче на пословање и да штедише и клијенти могу да буду сигурни за своје пласмане.

Додатни гарант, како кажу, даје им и то што је држава Аустрија постала 100 процентни власник те банке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи