Водич за куповину станова

Уведен Правилник о регистру инвеститора, који ће водити локалне самоуправе, саопштио министар Оливер Дулић. Грађани ће убудуће моћи да добију све информације о фирмама од којих купују некретнине. Дулић поручио грађанима да пазе од кога купују станове.

Министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић изјавио је Танјугу да је 14. августа на снагу ступио правилник о регистру инвеститора, на основу којег све локалне самоуправе у Србији имају рок од два месеца да почну да воде регистар инвеститора, у циљу смањивања превара приликом куповине станова у Србији.

Према речима Дулића, грађани ће убудуће, пре куповине некретнине, моћи да од локалне самоуправе потраже све информације о фирми која некретнину продаје - о томе да ли је некада кршила закон и градила нелегално, да ли је неко са њом имао судске процесе и слично.

"Мислим да ће тај правилник бити добар водич за све оне који хоће да купе некретнину - да знају да ли послују са честитим људима, који поштено раде свој посао или имају посла с хохштаплерима или мешетарима, који покушавају да зараде преко њихових леђа", нагласио је Дулић.

Министар је рекао да је проблем куповине станова нарастао до те мере у протеклим годинама да је било случајева да је један стан продаван чак и по неколико десетина пута.

"Данас, након увођења јединственог система, пре свега регистрације продаје некретнина, које је урадило Министарство правде преко судова са једне стране и преко овог правилника, који ће локалне самоуправе морати да уведу, фактички престаје опасност да људи буду неинформисани када купују некретнине", истакао је министар за просторно планирање.

Дулић је позвао грађане да добро пазе од кога купују станове и упозорио да не постоје "стамбени квадрати" који могу да се добију испод тржишне цене.

"Није увек јефтин стан и добра куповина", упозорио је Дулић и позвао грађане да буду опрезни, јер када купују стан од приватног инвеститора преузимају сав ризик.  

Банкарска гаранција није решење 

Министар је изјавио да држава не може да помогне грађанима, већ само да упути на судове и да пружи правовремене информације да не би били преварени.

Дулић је казао да је домаћа грађевинска оператива у економским проблемима и да, када би законом било предвиђено да грађевинске фирме морају да имају банкарске гаранције у ведности објеката у изградњи, већина фирми не би могла да гради.

"Морамо да схватимо да живимо у другачијем друштву, а не у друштвима која су пре неколико деценија решила проблеме са којима се ми данас суочавамо", рекао је министар истичући да је много лакше нешто прописати не сагледавајућу конкретне економске последице.

Дулић је навео да се у Србији банкарске гаранције добијају под веома строгим условима и да је тада "огроман новац фактички заробљен", као и да то не би стимулативно деловало на градњу.

"Ми ћемо грађанима омогућити да добију све потребне информације и мислим да је то велики допринос" додао је Дулић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи