Салфорд музе потрошаче?

Министарство пољопривреде за несташицу млека окривило инвестиоциони фонд "Салфорд", у чијем саставу су "Имлек" и "Суботичка млекара". Поднет захтев Комисији за утврђивање монопола и очекује се хитна реакција надлежних органа. "Имлек" тврди да није крив.

Несташица млека на тржишту Србије резултат је шпекулативних радњи инвестиционог фонда "Салфорд", у чијем саставу послују "Имлек" и "Суботичка млекара", саопштило је Министарство пољопривреде.

У саопштењу се наводи да је Комисија за заштиту конкуренције два пута утврдила монополски положај "Салфорда" на тржишту и наглашава да је Министарство пољопривреде "поновило захтев Комисији о утврђивању монопола и да очекује хитну реакцију надлежних органа".

Како је истакнуто, Министарство пољопривреде ће, и убудуће, подржавати пољопривреднике који се баве сточарством и "нема намеру да паре из буџета ставља у џеп инвестиционим фондовима, чији је циљ само зарада, а не развој и стратешко везивање за млекарски сектор".

Министар пољопривреде Саша Драгин наводи да постоји могућност да се повећа цена млека у откупу јер иста компанија у земљама у окружењу плаћа откупну цену млека 28 евроценти, а код нас 25 евроценти.

"Мислим да убудуће морамо да размишљамо о томе ко нам инвестира у овако значајне системе и да ли један инвестициони фонд може да одржава једну велику и битну индустрију за пољопривреду Србије, као што је производња млека или треба да тражимо неке партнере, као што су фирме које су цело своје пословање подредиле млекарском сектору", оценио је министар.

Драгин је навео да постоје разне фирме у свету које су реномирани произвођачи млека и које би желеле да уђу на српско тржиште и оценио да је то будућност српског млекарства.

Министарство пољопривреде има свакодневне контакте са Централном асоцијацијом произвођача млека, истичући да су све уредбе у вези са развојем млекарског сектора за 2010. годину писане заједно са представницима те асоцијације.

Наглашено је да се све субвенције редовно исплаћују и за разлику од земаља у окружењу, поред премије за млеко, Министарство годишње даје 12.500 динара по квалитетној музној крави.

У саопштењу се наводи и да је омогућена набавка квалитетног приплодног материјала, што значи да од купљених 10 јуница Министарство плаћа три или четири јунице. Министарство наглашава и да је ове године програм ветеринарских мера бесплатан.

Више цене, мање млека

Компанија "Имлек" саопштила је да није крива за несташицу млека у Србији, реагујући на тврдње Министарства пољопривреде да је несташица млека резултат шпекулативних радњи инвестиционог фонда "Салфорд".

Компанија "Имлек" је навела да редовно измирује обавезе према произвођачима млека и да и данас откупљује све количине млека које задовољавају стандарде те фирме.

Директор Слободан Петровић сматра да се новим улагањем у млекарску индустрију и увозом може разрешити несташица млека.

"Имлек" је навео да од почетка маја бележи пад откупа сировог млека до 25 одсто у односу на прошлу годину и план за 2010. годину.

Компанија "Имлек", у чијем саставу послују три млекаре, најавила је да ће, од средине августа, подићи откупне цене сировог млека 10 одсто и малопродајне цене млека и млечних производа пет процената.

Као разлог за повећање цена наведена је већа цена сточне хране и 20 одсто мања испорука млека од произвођача.

Цену производа су, због повећања трошкова производње, подигле и нишка и лозничка млекара.

Како медији преносе, у многим градовима Србије, ових дана дошло је до несташице млека, јер су фармери престали да испоручују млеко, због ниске откупне цене и малих државних субвенција, које по литру износе 1,5 динара.

У последња три месеца откупљена је четвртина млека мање него у истом периоду лане.

"С једне стране имате велики број индивидуалних потрошача чија је производња уситњена. Имате свакако ту јаку позицију Имлака, односно Салфорда који може да намеће услове пословања произвођачима што смо ми и установили. Са треће стране ту је и Министарство које би требало да предузме неке системске дугорочне мере", рекла је Дијана Марковић-Бајаловић из Комисије за заштиту конкуренције.

У Комисији за заштити конкуренције решење виде у системским дугорочним мерама, као у земљама Европске уније, где је пољопривреда изузета од слободне конкуренције.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи