Стаклара у рукама “Србијагаса”

"Србијагас" је од бугарског предузећа "Рубин" и званично преузео већинско власништво над Српском фабриком стакла из Параћина. Дуговања стакларе за гас од 34 милиона евра, претворена су у 63,62 одсто акција и сада припадају "Србијагасу".

Јавно предузеће "Србијагас" постало је власник 63,62 одсто акција Српске фабрике стакла из Параћина претварањем дуга од 34 милиона евра за гас у власнички удео у предузећу.

Генерални Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић је, после потписивања уговора, истакао да је први пут да држава конверзијом дугова преузима власништво у фабрици која је претходно приватизована.

До 1. септембра биће урађен нови пословни план којим ће бити одређене обавеза власника и инвестиције.

Бајатовић је рекао да ће након периода од три до пет година и опоравка фабрике досадашњи већински власник, бугарска компаније имати прилику да поново откупи акције параћинске стакларе.

Бугарски "Рубин" је у новембру 2006. године постао власник 65 одсто акција Стакларе за 100.000 евра уз обавезу да у наредих пет година инвестира 25 милиона евра и преузме сва дуговања.

"Србијагас", "Рубин" и Агенција за приватизацију Србије потписали су и анекс уговора о приватизацији Српске фабрике стакла којим је омогућено да "Србијагас" постане већински власник тог предузећа, а да бугарска компанија буде мањински власник.

Бајатовић је навео и да уговор о приватизацији параћинске стакларе није раскинут пошто је Рубин испунио "добар део обавеза" које је преузео.

Према ранијим наводима пословодства, "Рубин" је до сада у Српску фабрику стакла уложио око 7,5 милиона евра. 

Српска фабрика стакла једина у Србији производи амбалажно стакло, а тренутно запошљава око 1.700 радника. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи