Нова рафинерија у Смедереву

Компанија "Комико Оверсиз" заинтересована за изградњу најсавременијег европског постројења за прераду нафте у Смедереву. Захтев за добијање енергетске дозволе стигао у процедури. Потписивање уговора најављено за крај августа. Рафинерија би могла да упосли 4 хиљаде људи.

Американци су заинтересовани за још једну велику инвестицију у Смедереву. Поред железаре "Ју Ес Стил", компанија "Комико Оверсиз" са седиштем у Амстердаму, жели да изгради рафинерију за прераду нафте.

Само у периоду градње посао би буџету Смедерева могао донети четири и по милиона евра.

Плац за будућу рафинерију већ је одређен у индустријској зони Смедерева. Крајем прошле године градске власти Смедерева потписале су са "Комиком" меморандум о разумевању. Влада Србије се позитивно изјаснила о тој инвестицији.

"Добили смо сагласност Владе Србије да то земљиште дамо у закуп за рафинерију. Остало је да господин Петар Шкундрић, министар енергетике, изда енергетску дозволу, да припремимо све правне основе и да на тај начин приведемо посао крају", каже градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

У Министарству енергетике РТС-у је потврђено да је захтев за добијање енергетске дозволе од "Комика" стигао и да је у процедури. Смедереву сада предстоји сређивање урбанистичког и пројектног плана и других папира који су у надлежности Републике. У том послу најважнија је студија утицаја на животну средину.

Најсавременије постројење

Из америчке компаније обећавају градњу најсавременијег постројења за прераду нафте у Европи, са затвореним димњацима. Кажу да су се четири године припремали за ту инвестицију, а Србија је одабрана због доброг геостратешког положаја.

Радомир Радивојевић из "Комико Оверсиза" наводи да је Србија одабрана јер је успела да понуди добру логистику: "Њу видимо у коридору 10 имајући у виду и тај железнички чвор који га прати. Ја бих напоменуо још једну битну. То је река Дунав".

Сирова нафта допремала би се из Нигерије и Русије до лука на Црном мору, а затим Дунавом у Смедрево. Процењује се да би нова рафинерија, директно и индиректно могла да упосли близу 4 хиљаде људи. Планирана је производња деривата и авиогорива за домаће тржиште и извоз.

"Зависно од енергетске дозволе коју будемо добили ми ћемо се њој прилагодити. Наше могућности, наша финансијска снага јесте да саградимо рафинерију обима око 100 хиљада барела дневно производње", каже Радивојевић.

Уговор у августу

РТС-у је потврђено да борд директора "Комика" планира да посети Смедерево 24. августа, за када се најављује потписивање конкретног уговора.

Уколико да тога дође, уследиће припрема терена, а почетак радова и постављање камена темељца најављују се за почетак идуће године. Конзорцијум "Комико" предвиђа да би рафинерија могла бити готова за 36 месеци од почетка градње.

Стручњаци оцењују да је евентуална изградња још једне рафинерије у Србији добра вест, јер је добро да у земљи постоји конкуреција у преради нафте.

У "Комику" су свесни обавеза Србије које има према Русима у оквиру енергетског споразума али су спремни да разговарају са свима, посебно са светским гигантом какав је "Гаспром". Упућени у овом послу, не искључују ни могућност руско-америчке сарадње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи