(Не)увредљива понуда за Сајам

Понуда конзорцијума Сајма "Римини" и "Верано моторса" за куповину Београдског сајма увредљива је и понижавајућа, рекао градоначелник Београда Драган Ђилас. Понудом од 1,83 милиона евра нисмо имали намеру никога да увредимо, каже председник конзорцијума и додаје да је конзорцијум спреман да преговара са Агенцијом за приватизацију.

Градоначелник Београда Драган Ђилас оценио је да је понуда конзорцијума Сајма "Римини" и "Верано моторса", за куповину Београдског сајма увредљива и понижавајућа и за Београд и за Србију.

Конзорцијум је за куповину 70 одсто Београдског сајма понудио 1,8 милиона евра.

"Мој став као градоначелника је да апсолутно не долази у обзир да се Сајам прода по овој цени", навео је Ђилас, додавши да је "непримерено да неко понуди мање од два милиона евра у новцу за куповину Сајма".

Ђилас је отказао за сутра заказан састанак са представницима српско-италијанског конзорцијума, чим је сазнао да је за куповину 70 одсто капитала Београдског сајма понуђено 1,8 милиона евра.

Како је додао, представницима Конзорцијума је "врло јасно пренео свој став да о таквој понуди не можемо да причамо".

"Крајње време да људи који желе да инвестирају у Београд схвате да ми знамо да немамо пуно пара и да је криза, да смо сиромашни, али нисмо толико сиромашни да продајемо оно што пуно вреди у бесцење да би неко од тога правио екстремни профит", нагласио је градоначелник.

Ђилас је рекао да тендерска комисија не мора да чека законски рок од месец дана да би донела одлуку о поништавању тендера, јер "може и раније да заврши ову причу".

Градоначелник Београда је изразио жаљење што се одустало од тога да се приликом тендера одреди минимална цена за продају сајма, пошто би на тај начин избегли "фарсу која нам се десила".

На питање да ли постоји интерес да Београдски сајам остане у власништву државе, Ђилас је рекао да су за Сајам потребне велике инвестиције од више десетина милиона евра које град нема.

Кањони: Намера понуђача није била да увреди

Лоренцо Кањони, председник конзорцијума Сајма "Римини" и "Верано моторса" изјавио је да намера понуђача није била да ценом од 1,8 милиона евра за Београдски сајам, некога увреди или провоцира.

"Спремни смо да започнемо најуспешније преговоре са Агенцијом за приватизацију, али препреке нису само економске природе", наводи се у саопштењу Кањонија.

Признао је да је почетна цена од 1,8 милиона евра за 70 одсто капитала Београдског сајма ниска, али је истакао да би се, поред цене, преговарало и о "другим аспектима који јако утичу на процену Сајма".

"Посебно очекујемо одговоре у вези са актуелним препрекама, који се тичу Београдског сајма, а које у суштини мењају његову вредност. Уколико би се те препреке отклониле, свакако бисмо могли започети разумне и конкретне преговоре", навео је Кањони не прецизирајући о каквим се препрекама ради.

Кањони се нада да ће преговори моћи да почну што пре јер интерес понуђача за Београдски сајам има "стратешки карактер" и да његови планови премашују оно што је тражено тендером.

Намера конорцијума је да повећа број међународних сајмова у Београду, а да би се то постигло, "београдска сајамска четврт мора да постане елегантан и функционалан центар, осмишљен према највишим европским стандардима".

Незадовољни и пензионери Сајма

Удружење пензионера будућих малих акционара Београдског сајма изразило је незадовљство и протест, како због ниске понуђене цене конзорцијума "Риминија" и "Верано групе", тако и због ниско процењене вредности Сајма од 20,5 милиона евра.

У саопштењу Управног одбора тог удружења истиче се да је понуђена цена од 1,8 милиона евра "понижавајућа и скандалозна", имајући у виду успешно пословање и вишегодишњи значај Београдског сајма.

Пензионери сматрају да Република, град Београд и Агенција за приватизацију треба да пронађу и понуде другачије и ново решење, које ће омогућити да запослени и пензионери остваре своје право на социјални програм и акције и да сви учесници у програму приватизације буду задовољни.

Они подсећају да Београдски сајам постоји од 1937. године, а са обновљеном делатношћу од 1957. увек је успешно пословао и остваривао значајан профит.

С друге стране сајам "Римини" почео је са својом делатношћу тек 2001. године и пензионери сматрају да "он није одговарајући купац, имајући у виду референце, бруто приход, локацију и укупну инфраструктуру Београдског сајма".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи