Историјски дан за "Петрохемију"

Министар економије Млађан Динкић и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко потписали Споразум о дугорочној стратешкој сарадњи НИС-а и "ХИП Петрохемије". Уговор ће омогућити снабдевање "Петрохемије" примарним бензином, у наредних десет година.

Потписан Споразум о дугорочној стратешкој сарадњи Нафтне индустрије Србије (НИС) и "ХИП Петрохемије".

Уговор који ће омогућити да НИС снабдева "Петрохемију" примарним бензином, у наредних 10 година, потписали су министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Споразумом је предвиђено да НИС и "Петрохемија" спроводе узајамну испоруку производа и услуга. НИС се обавезује да "Петрохемији" испоручује примарни бензин и мазут, а "Петрохемија" НИС-у адитиве за бензине, водену пару и да пружа услуге обраде отпадних вода.

У складу са тим споразумом, НИС ће, од 1. августа, "Петрохемији" испоручивати око 12.000 тона примарног бензина месечно, а после пуштања у рад постројења за хидрокрекинг и хидрообраду у Панчевачкој рафинерији, НИС ће повећати испоруку примарног бензина "Петрохемији" на 25.000 до 40.000 тона месечно.

Министар Динкић је истакао да је потписивање споразума гаранција да ће, у наредних 10 година, "Петрохемија" имати уредно снабдевање примарним бензином, што ће омогућити тој компанији да оствари већи профит и да више извози.

Према његовим речима, до краја ове године, биће направљен инвестициони програм за "Петрохемију", а сада је прави тренутак за инвестиције у хемијску индустрију, јер су цене тих производа добре на светском тржишту.

Динкић је навео и да ће, до краја новембра, са синдикатима бити договорено повећање плата запосленима у тој панчевачкој фабрици.

Према његовим речима, тренд незапослености у Србији могуће је преокренути новим инвестицијама, посебно у области аутоиндустрије, електронике и телекомуникација, али и развојем постојећих капацитета, који нису довољно упослени.

Динкић је оценио да једини начин да се у условима економске кризе повећа запосленост није стезање каиша, него стимулисање веће потрошње.

"Ако имате малу тражњу, морате да стимулишете потрошњу, да бисте више производили и самим тим омогућили веће запошљавање", рекао је Динкић и оценио да је и хемијска индустрија у Србији врло перспективна.

Министар економије навео је да је незапосленост највећи проблем у Србији и да се ради на ублажавању тог проблема и на преокретању тренда незапослености.

"Далеко смо од тога да смо завршили наш посао. Имамо пуно тешкоћа, али сигуран сам да ћемо упорним радом успети да повећамо запосленост", поручио је Динкић.

Кравченко је рекао да је потписивање споразума НИС-а и "Петрохемије" наставак проширења њихове сарадње и додао да се нада да то није и последњи корак у развоју међусобних односа.

Директор "Петрохемије" Саша Павлов истакао је да потписавање споразума значи "историјски дан" за "Петрохемију", јер је то основа за започињање инвестиционих активности, које ће омогућити да фабрика убудуће још боље послује.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи