Киша снизила цену печурака

Због обилне кише која је протеклих дана падала, добро су родиле печурке и шумско воће. Велика понуда снизила цене тих производа, па се вргањи могу купити и за 100 динара по килограму.

Обилне падавине протеклих дана у ваљевском крају повољно су утицале на развој печурака и добар род шумског воћа, па су цене тих артикала на пијацама драстично ниже него лане.

На зеленим пијацама килограм најквалитетнијег свежег вргања или лисичарке може се купити по цени од 100 до 150 динара, док се лане није могао наћи испод 500 динара.

Земљорадници из планинских села подно Медведнице, Повлена и Маљена, који доносе гљиве на ваљевску пијацу, кажу да се овако обилан род, пре свега вргања и лисичарки, не памти и да су на то утицале повољне временске прилике за развој ових врста гљива.

Зато многи у том крају купују гљиве у већим количинама да би их сушили и касније користили за припремање специјалитета.

Забележен је и добар род боровница, које се могу купити по 400 динара за килограм, што је за 200 до 300 динара у просеку ниже него прошле године, а добра је понуда и шумских јагода и осталог шумског воћа.

И у чачанском крају киша је погодовала расту печурака. Поједини тврде да ће овогодишњи род бити рекордан у последњих десет година, а највише има лисичарки и вргања, које имају добру откупну цену.

Новац од печурака многима је додатна, непланирана сезонска зарада, а спретни берачи, који добро познају терене и места на којима расту печурке, за једну сезону зараде и по неколико хиљада евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи