Казне за сваког ко превари пољопривредника

Свако ко покуша да превари пољопривреднике биће оштро кажњен, упозорио је министар водопривреде, шумарства и пољопривреде Саша Драгин.

Министар водопривреде, шумарства и пољопривреде Саша Драгин рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да ће оштро бити кажњаван свако ко покуша да превари пољопривреднике.

"На свим откупним местима, и код хладњача и код силоса, активна је инспекција и могу да кажем да ће оштро бити кажњаван свако ко покуша да превари пољопривредника", рекао је Драгин.

Министар је рекао да ће држава ове године пољопривредницима први пут две трећине субвенција платити до краја јула, као и да ће са 40 одсто субвенционисати надокнаду штете насталу од града и других временских непогода.

"Алтернатива је увођење противградних мера зато што има све више воћњака у Србији", нагласио је министар.

Драгин је најавио да ће убудуће бити проширен систем јавних складишта и хладњача, чиме ће пољопривредницима бити омогућено да "комфорније" продају своје производе.

Према његовим речима, за Србију је веома значајан извоз малина, који је ове године вредан између 150 и 200 милиона евра, и малинари и хладњачари морају више да се договарају о откупу тог воћа.

Министар је најавио да од 1. августа почиње рад Азотаре "Панчево" и подсетио да је јуче на седници Владе усвојена Уредба по којој ће домаћа производња минералних ђубрива, уколико се не буде мењала цена, бити субвенционисана са 100 евра по тони и на тај начин ће се омогућити пољопривредницима у Србији да имају најјефтиније ђубриво у Европи за јесењу сетву.

Драгин је рекао да је Министарство у Мерошини, који је најбитнији крај за гајење вишње, успело да из стечаја извуче велику хладњачу и омогући пољопривредницима да имају где да лагерују овогодишњи род.

Министар је најавио да ће пољопривредницима ове године две трећине субвенција за јесењу сетву, које су повећане са прошлогодишњих 10.000, на 12.000 по хектару, бити плаћене до краја јула.

Драгин је прецизирао да Министарство субвенционише са 40 одсто осигуравање рода, у случају временских неприлика, односно града и да се онима, који су осигурали и којима је "тукао град", исплатило.

Министар је подсетио да су пре месец дана усвојена два закона у Скупштини, од којих је један о безбедности хране, а други о средствима за заштиту биља, истичући да се спроводе контроле и у супермаркетима и на пијацама и штити здравље свих грађана.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи