Панчевачка "Азотара" почиње производњу

После вишемесечне паузе "Азотара" у Панчеву почиње са производњом од 1. августа. Усвојен програм за реструктурирање те компаније, вредан око 100 милиона евра.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да је са пословодством и синдикатима "Азотаре" у Панчеву постигао договор да 1. августа почне производња у том предузећу, које не ради од маја 2008. године.

"Постигнута је сагласност о програму реструктурирања "Азотаре" укупне вредности од 100 милиона евра који би у наредне две седмице требало да одобри Влада", рекао је Бајатовић.

Навео је и да би тим програмом требало да буде отписано 55 милиона евра, од укупно 96 милиона евра дугова "Азотаре".

Бајатовић је истакао да је овај програм тржишно орјентисан и да су га тако прихватили представници синдиката.

Програмом је предвиђено и да ће око 81 одсто акција "Азотаре" бити у власништву "Србијагаса", рекао је Бајатовић.

Предвиђено је два милиона евра за социјални програм за 276 радника, 2,5 милиона евра за погон амонијака, седам милиона евра за изградњу постројења за НПК ђубрива и још 12,5 милиона евра за улагања у постројења за ЦАН ђубрива и екологију.

Програм за реструктурирање "Азотаре" заједнички су направили Влада, "Србијагас" и руководство и запослени у тој компанији.

Бајатовић је нагласио да ће од почетка спровођења програма плате запосленима бити редовне, да ће морати да буду нешто ниже него до сада, као и да ће бити финасиране из редовних извора прихода компаније.

Укупан дуг "Азотаре" износи око 96 милиона евра.

Бајатовић је рекао да би требало да се у наредних годину дана пронађе стратешки партнер за "Азотару" и да се разговара са фирмама из Русије, Аустрије и Немачке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи