Почела производња "дизел пунта"

У крагујевачкој фабрици почела производња дизел модела "пунта", који ће се радити у две верзије. У наредна два месеца биће потписан анекс уговора о новом моделу који ће торинска компанија производити у Крагујевцу, најавио министар економије Млађан Динкић.

У фабрици "Фијат аутомобили Србија" у Крагујевцу данас је почела производња аутомобила "пунто класик мулти џет" са дизел мотором од 1.300 кубика.

Од менаџера "Фијата" се очекује да саопште план производње возила "пунто дизел мулти џет" и обим инвестиција у опремање линије за производњу "дизелаша" у Крагујевцу. Верзије дизел "пунта" носиће називе "динамик" и "емоушен".

Министар економије и регоналног развоја Млађан Динкић најавио је у Крагујевцу да ће у наредна два месеца са италијанским "Фијатом" бити потписан анекс уговора са прецизирањем новог модела аутомобила који ће италијански произвођач, у складу са стратешким уговором, производити у погонима "Заставе".

"Постоје две опције: уколико се 'Фијат' одлучи за производњу потпуно новог аутомобила Б класе то ће бити 140.000 возила годишње. Ако се одлучи за А класу, то значи да ће се у Крагујевцу производити 250.000 годишње, плус 50.000 возила марке 'пунто'", рекао је Динкић.

За коју год се опцију новог модела "Фијат" одлучи, његова пробна производња почеће крајем 2010. године, а пуна 2011. године.

Министар Динкић је истакао да ће укупне инвестиције "Фијата" и државе Србије у новоформирану фабрику "Фијат аутомобили Србије" износити 700 милиона евра.

Србија и "Фијат" ће, имајући у виду повећану производњу последњих месеци, раднике "Заставе" наградити бонус зарадом која у просеку износи око 30.000 динара и тај износ ће им бити исплаћен у три једнаке месечне рате, најавио је министар.

Млађан Динкић је додао да је "Застава" симбол српске привреде и навео да је од продаје "пунта" за ознаком "Фијата" до сада зарађено 350 милиона динара.

Динкић је најавио и могућност повећања квоте возила која ће бити продавана по систему "старо за ново" који држава субвенционише.

До сада је та квота била 5.000 возила и она је у целости распродата пре него што је производња почела.

Са министром Динкићем у Крагујевцу бораве председник Управног одбора фабрике "Фијат аутомобили Србија" Ђовани де Филипис, италијански амбасадор Армандо Верикио, министарка за НИП Верица Калановић, државни секретар Небојша Ћирић и специјални саветник Александар Ћирић.

Де Филипис: Фијат не мења стратешки приступ Србији

Италијански "Фијат" неће мењати стратешки приступ својих инвестиција у Србији и биће урађено све што је предвиђено, изјавио је генерални директор компаније "Фијат аутомобили Србија" Ђовани де Филипис.

Рекао је да је ће суштински план бити испуњен, али да ће "само бити промењени неки рокови".

Де Филипис је додао да ће у 2009. години производња у крагујевачкој фабрици аутомобила бити много већа од првобитно предвиђене, али није прецизирао ту констатацију.

Према речима Де Филиписа, досадашње инвестиције у Крагујевац у производњу аутомобила пунто су велике, а промене су видљиве у последњих неколико месеци.

Генерални директор "Фијат аутомобила Србија" није прецизирао вредност свих досадашњих улагања у модернизацију погона за производњу пунта, као ни обим инвестиције у производњу дизел пунта, која је данас почела у крагујевачкој фабрици.

Улагања се односе, рекао је Де Филипис, на ангажовање особља и инсталирање нове опреме и машина".

Према речима Де Филиписа, пројекат "Фијат аутомобили Србија"  доноси корист крагујевачкој Застави, која свакога месеца добија део зараде од милион и по евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи