Домаћа улагања у домаћу енергетику

Институт "Михајло Пупин" испоручиће и уградити опрему теромолектрани "Костолац Б" до краја 2010. године која ће јој продужити радни век за 150.000 сати. Министар Шкундрић најављује инвестиције у ХЕ "Ђердап 1" и "Бајину Башту".

Јавно предузеће Термоелектране и копови "Костолац" потписали је данас са Институтом "Михајло Пупин" уговор о обнови другог блока у теромолектрани "Костолац Б", вредан 492 милиона динара.

Како је речено након потписивања уговора, Институт ће у оквиру прилагођавање мерно-регулационог и управљачког система на блоку снаге 350 мегавата, испоручити и уградити опрему која ће бити пуштена у пробни рад најкасније до децембра 2010. године.

Директор костолачких термоелектрана и копова Драган Јовановић казао је новинарима да ћа обновом бити створени услови за продужење радног века блока за 150.000 сати.

Он је навео да се уговором званично улази у пројекте свеобухватне обнове оба блока термоелектране "Костолац Б".

"То су само први пројекти у оквиру улагања која нас очекују до 2020. године. Две обнове и пројекти заштите животне средине који су у  току, вредеће више од 300 милиона евра. Новац за то ће највећим делом обезбедити Електропривреда Србије", рекао је Јовановић.

Министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић рекао је да је уговор са Институтом "Михајло Пупин" резултат иницијативе тог министарства и ЕПС да се приликом реализације пројеката у енергетици што више ангажује домаћа електро-машиноградња.

Шкундрић је навео да се у току капитални инвестициони радови на реконструкцији хидроцентрала "Ђердапа 1" и "Бајина Башта".

"Циљ је да Србија у наредних неколико година постане лидер у производњи и значајан извозник електричне енергије у југоисточној Европи", рекао је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи