Ниске цене нафте изазваће дугорочну штету

"Хировите" цене нафте су нанеле велику штету светској привреди и тим проблемом се треба хитно позабавити, упозорили су британски премијер Гордон Браун и председник Француске Никола Саркози.

Британски премијер Гордон Браун и председник Француске Никола Саркози, у чланку коју су написали за данашње издање "Волстрит џорнала", упозорили су да се хитно треба позабавити питањем нестабилности цена нафте, које су, како наводе, нанеле велику штету светској привреди.

И произвођачи и потрошачи би имали користи од веће транспарентности, навела су двојица лидера и позвала на интензивнију сарадњу између Међународне агенције за енергетику, Организације земаља извозница нафте и Међународног енергетског форума.

Избегавање хватања у коштац са питањем стабилности цене нафте прети да поткопа поверење у опоравак глобалне привреде, а владе света не би требало да стоје са стране док флуктуације цене нафте једнако прете и потрошачима и произвођачима, навели су Браун и Саркози.

Абнормално ниске цене "течног злата", иако доносе краткорочну корист потрошачима, носе ризик од изазивања дугорочне штете, смањења улагања у производњу, а у неким земљама и угрожавања планова за штедњу енергије и развој еколошки прихватљивих алтернатива нафти, пише у чланку "Волстрит џорнала".

Политички лидери Британије и Француске су такође позвали на предузимање мера против спекулатора, истичући да би експертска група Међународног енергетског форума требало да поближе испита да ли трговинске активности значајније утичу на кретање цене најважније енергетске сировине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи