Награда или помоћ

У Влади још нема коначног става да ли ће у складу са договором са ММФ-ом, делити бонусе запосленима у јавном сектору или ће то бити помоћ грађанима са нижим примањима. Из ММФ-а поручују да са Владом није направљен прецизан договор о критеријумима за поделу тог новца.

Да ли ће се делити бонуси запосленима у јавном сектору или ће то бити помоћ грађанима са нижим примањима чека одлуку Владе Србије. Реч је о расподели 6,5 милијарди динара које су обезбеђене из прошлогодишње добити "Телекома", ПТТ-а, Народне банке и Аеродрома.

Министарка финансија Диана Драгутиновић каже да ће о њеном предлогу расподеле тог новца Влада расправљати на једној од наредних седница.

"Ја то зовем једнократна помоћ, то нису бонуси у другој половини ове године. За мене као министра финансија је једино важан износ који ће се дати из буџета, то су две милијарде динара за запослене у јавном сектору и две милијарде за пензионере", рекла је министарка.

У ситуацији када 500.000 пензионера прима мање од 15.000 динара месечно, тешко је праведно расподелити две милијарде. Мало је реално и да од истог износа планираног за јавни сектор, 5.000 динара бонуса или регреса, може добити свако са платом до 80.000.

Са ММФ-ом је направљен само начелни договор о расподели тог новца на четири категорије корисника.

"Наша је жеља да та помоћ оде до најосетљивијих категорија, пензионера, сиромашних. Поштоваћемо сваку одлуку, оно што Влада одлучи да је најбоље", рекао је Богдан Лисоволик, стални представник ММФ-а у Београду.

И у писму о намерама у фискалној политици за ову и идићу гиодину, које Влада пре доласка мисије, шаље борду директора ММФ-а, прецизиран је једино укупан износ помоћи.

Завршен Закон о фискланој одговорности

Закон о фискалној одговорности је готов и спремни смо за дискусију са посланицима, парламентарним странкама и јавношћу, рекла је министарка Диана Драгутиновић на отварању филијале Пореске управе за београдске општине Стари град и Палилула.

"Мислим да је то веома важан закон који ће нашу фискалну политику учинити предвидивом и утицаће на обликовање фискалне политике у дугом временском периоду", рекла је министарка.

Усвајање тог закона и Закона о пензијско-инвалидском осигурању је један од услова за спровођење аранжмана с ММФ-ом. 

Министарка Драгутиновић разговарала је са амбасадором Сједињењих Америчких Држава Мери Ворлик о споразуму Србије са ММФ-ом, економском опоравку и америчкој подршци Србији.

Мери Ворлик је поздравила најављено усвајање закона о фискалној одговорности и обећала сву потребну техничку помоћ Србији, посебно приликом доношења нових закона, који ће убрзати успостављање модерне тржишне економије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи