Судбина Грчке прети и Јапану

Јапан би могао да се суочи са финансијским проблемима попут оних у Грчкој, ако се под хитно не уради нешто на смањењу нараслог јавног дуга, упозорио нови премијер те државе Наото Кан.

Нови јапански премијер Наото Кан упозорио је да би Јапан могао да се суочи са финансијским проблемима попут оних у Грчкој, ако се под хитно не уради нешто на смањењу нараслог јавног дуга.

Кан је у првом обраћању парламенту истакао да Јапан, друга по величини светска економија, не може да допусти даљи раст дуга док су државне финансије под притиском старења и смањења популације.

"Тешко је држати се политике која сувише зависи од задуживања. Као што видимо из финансијске збрке у Европи због Грчке, наше финансије могле би да крахирају ако се изгуби поверење у јапанске обвезнице и преостане, само, све већи дуг", објаснио је Кан.

Јапан има највећи јавни дуг међу индустријски развијеним земљама. У прошлој години, према подацима Међународног монетарног фонда, дуг је достизао 218,6 одсто јапанског бруто домаћег производа (БДП).

Шести јапански премијер за четири године, који је пре премијерске кратко био на функцији министра финансија, обећао је и да ће влада сарађивати са Банком Јапана да би се избегло повећање дефлације, као и да ће се фокусирати на развој "свеобухватне" политике.

Кан је најавио да ће детаље плана економског развоја саопштити касније овог месеца додајући да циља на економски раст већи од два одсто годишње до фискалне 2020. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи