Против кризе ширењем тржишта

Србија и Република Српска потписале Споразум о сарадњи у области привреде који се односи на извоз и куповину аутомобила "фијат пунто" и трактора "ИМТ" под субвенционисаним условима. Споразум потврђује да се против кризе морамо борити проширивањем тржишта, поручио премијер Цветковић.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и министарка за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Јасна Бркић потписали су у Београду Споразум о сарадњи у области привреде.

Споразум о сарадњи односи се на извоз и куповину аутомобила "фијат пунто" и трактора "ИМТ" под субвенционисаним условима.

Потписивању споразума присуствoвали су и премијери Србије и Републике Српске, Мирко Цветковић и Милорад Додик, као и потпредседник "Фијат групе" Алфредо Алтавила.

Премијер Мирко Цветковић рекао је да споразум о привредној сардњи Србије и Републике Српске има велики значај јер показује континуитет добре привредне сарадње између две земље.

"Споразум потврђује да се против кризе морамо борити проширивањем тржишта, а не стварањем баријера", рекао је Цветковић после потписивања споразума у Палати Србије.

"Споразум има велики трговински значај, а политички остајемо при ставу да признајемо БиХ према споља, а према унутра ћемо прихватити све што се договоре конститутивни народи", рекао је српски премијер.

Шта предвиђа споразум 

Министар Млађан Динкић је рекао да ће грађани РС моћи да купују аутомобиле "фијат пунто" са попустом од 1.000 евра на основу замене "старо за ново", тако да ће његова цена износити 5.999 евра са ПДВ-ом, при чему се сувбвенција од 1.000 евра обезбеђује из буџета РС, док субвенцију трошкова транспорта, осигурања и гаранција у износу од 613 евра обезбеђује Влада Србије.

Динкић је најавио да ће испорука "пунта" у РС почети 1. септембра ове године, а трактора "ИМТ" за петнаестак дана

Прецизирао је да ће се трактори продавати уз попуст од 2.000 евра у РС и то на кредит са роком отплате на седам година и субвенционисаном каматом од 4,5 одсто, при чему ће субвенцију од 2.000 евра плаћати Србија и РС, по 1.000 евра.

Крагујевачки "пунто" моћи ће да се купи на кредит са субвенционисаном каматом од 4,5 одсто и на отплату од седам година, тако да би цена рате износила 84 евра за основни модел.

Према потписаном споразуму, Србија преузима обавезу да РС обезбеди 2.000 трактора у наредних 18 месеци.

Споразумом је предвиђено да грађани Србије могу куповати намештај из Републике Српске уз субвенцију државе и под тим условима користити туристичке аранжмане за посету РС.

Влада Србије ће обезбедити субвенционисане кредите својим грађанима за куповину намештаја који је произведен у РС са каматном стопом од шест одсто годишње и на отплату до пет година.

Влада Србије издвојиће субвенције за кредите за туристичке аранжмане својим грађанима за посету РС са годишњом каматом од 4,5 одсто и периодом отплате од шест до 12 месеци.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи