Читај ми!

Трешња је у Србији луксуз, скупа у производњи, још скупља на пијаци - а банане на акцији

На самом почетку сезоне бербе и откупа воћа проблеми исти као и раније - произвођачи су поново незадовољни откупном ценом, а купци високим ценама воћа на пијаци и у радњи.

У ариљском малиногорју, највећем код нас, тек треба да пристигну берачи. Временски услови до сада нису били добри за малину. На почетку бербе исте дилеме као и претходних година, а главно питање - откупна цена.

"Цене од 300 до 330 динара за кеш плаћање, то је нека цена која је стварно понижавајућа кад погледамо колики су ове године приноси", каже Лазар Тодоровић, произвођач малине из Дивљаке.

У небо, у очекивању кише, и цену погледају и произвођачи органик малине у Осечини.

"Да је мало кише да падне били бисмо задовољни, лепо је понела биће можда леп принос да буде само и цена лепа", наводи Радован Ђермановић из села Скадар код Осечине.

"Цене се полако формирају. Произвођачи ће бити задовољни због цена, али неће бити задовољни на принос", рекао је Марко Перић, хладњачар из Пецке.

Нема толико рода вишње, али је цена добра

Произвођаче вишње из топличког краја ове године изненадила је цена од два евра за килограм.

"За разлику од задњих 10 година, добра је цена. Нема толико рода, али цена је добра", каже Миломир Стојковић, воћар из Беришана.

Горан Ивановић, воћар из Доње Речице је очекивао цену 120, односно 130 динара.

"Међутим, коме је родило, а има људи коме је родило који имају по три-четири вагона - то је лото седмица", додаје Ивановић.

Трешње и на комад

Док стигне до пијаца и маркета воће често поскупи и неколико пута. Трешње на комад биле су данима тема.

Катица Симоновић, продавац каже да је било купаца и за трешње и додаје да је у Београду и Нишу цена била и 1.400 динара, а код њих 800 до 1.000 динара за килограм.

Касни мраз, суша и рано лето с високим температурама, лош род, свакако ће и даље утицати на цене, а банане ће бити јефтиније од домаћег воћа. У земљи међу шљивама, кажу произвођачи, неће бити много ни џема ни ракије.

петак, 20. јун 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом